Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Česko

Na Dole ČSM-Sever začalo další testování zaměstnanců OKD. Celkem se do něj zapojí tři tisíce lidí

Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začalo ráno další plošné testování v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19. foto: ČTK

Karviná - Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začalo další plošné testování pracovníků OKD na koronavirus. Potrvá do začátku příštího týdne, nejpozději by mělo skončit v úterý. K páteční 07:00 bylo odebráno přes 200 vzorků, vyhodnotí se prostřednictvím laboratorního PCR testu. Testování je bez problémů, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Celkem má podstoupit testy přes 3000 lidí.
  7:10aktualizováno  8:48

„Testování probíhá od 05:45. Dneska ho provádí čtyři odběrové týmy. V současnosti je otestováno přes 200 lidí, testovat se dnes bude do 16:00. Jde to hladce, bez jakýchkoliv problémů,“ uvedla Chattová. Na testech se kromě zdravotníků bude podílet armáda.

Celkem má podstoupit testy přes 3000 lidí.
Plošné testování zaměstnanců těžební společnosti OKD na Karvinsku na covid-19...

Testování nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě. Otestováni budou pracovníci z dolu ČSM-Sever a ČSM-Jih. Důvodem je nárůst počtu lidí nakažených covidem-19. Za posledních několik týdnů hygienici na těchto dolech evidují 149 nakažených.

Česko hlásí nejvyšší denní nárůst nakažených za necelé dva měsíce, hospitalizováno je 131 pacientů

V těžební společnosti jde už o několikáté plošné testování. Nejprve se testovalo na Dole Darkov, kde se vyskytlo ohnisko nákazy koronavirem, celkem tam onemocnělo 507 pracovníků, jejich příbuzných a kontaktů. Poté se testovalo i na dalších dolech, používaly se ale rychlotesty, které podle hygieniků zcela nevyhovovaly. Hygiena tak ve čtvrtek nařídila provedení PCR testů.

V Moravskoslezském kraji je od počátku pandemie 2122 pozitivně testovaných. Nejvíce právě na Karvinsku, kde hygienici evidují 864 nakažených.

Autor: