Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Startuje příjem žádostí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 6. 2020 | 8 komentářů
O podporu mohou požádat podnikatelé a firmy, kterým stát zakázal prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách alespoň v části období od 13. března do 30. června.
Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Startuje příjem žádostí

Zdroj: Shutterstock

Obchodníci a provozovatelé služeb se dočkají další pomoci od státu. V rámci dotačního programu nazvaného Covid nájemné jim stát zaplatí polovinu nájemného za letošní druhé čtvrtletí.

Základní podmínkou je, aby sám pronajímatel slevil 30 procent. Stát pak uhradí 50 procent standardního nájemného a nájemce (podnikatel) jenom 20 procent. Podnikatelé, kteří platí nájemné nějakému státnímu subjektu, dostanou rovnou příspěvek ve výši 80 procent.

O podporu mohou požádat podnikatelé a firmy, kterým stát zakázal maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách alespoň v části období od 13. března do 30. června. Částečný provoz formou e-shopu nebo výdejního okna není překážkou.

S nápadem na přímou státní pomoc s platbou nájmu přišla už v dubnu opozice. Provládní poslanci ANO, ČSSD a KSČM to odmítali až do doby, než stejný plán představila vláda. Ta se na něm sice shodla už na začátku května, teprve v pátek 19. června ale ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo podrobné podmínky. Příjem žádostí začíná v pátek 26. června prostřednictvím online formuláře na webu ministerstva.

Stát přispěje podnikatelům na období od 1. dubna do 30. června, tedy na druhé čtvrtletí. Nouzový stav sice začal už 12. března, na druhou stranu podpora neskončí hned dnem otevření provozovny. Strop pro jednoho žadatele je 10 milionů korun.

Pomoc pro podnikatele

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa už začala přijímat žádosti o příspěvek pro OSVČ na další období. Přinášíme odpovědi na časté otázky.

OSVČ dostanou příspěvek i po otevření prodejny. Jak na pokračování Pětadvacítky


Společníci nejmenších firem budou moct žádat o stejnou podporu jako osoby samostatně výdělečně činné.

Pětistovku na den dostanou i menší a rodinné firmy

Zájemci se mohou hlásit až do konce září. K dispozici je zatím pět miliard korun, úřad ale slibuje navýšení rozpočtu v případě vyššího zájmu.

Musí jít o provozovnu, která není ve vlastnictví žadatele. Nájemní smlouva musela být uzavřena před 12. březnem, k případnému zvýšení nájmu po tomto datu se nepřihlíží. Cílem je zabránit zneužití státního příspěvku.

Zájemce o dotaci zároveň nesmí být „spřízněnou osobou“ s pronajímatelem. Konkrétně nemohou být:

  • osobami blízkými podle § 22 občanského zákoníku,
  • ve vztahu osoby ovládající a ovládané podle § 74 zákona o obchodních korporacích,
  • osobami jednajícími ve shodě podle § 78 zákona o obchodních korporacích,
  • ve vztahu, kdy jeden z nich vůči druhému uplatňuje podstatný vliv podle § 22 odst. 5 zákona o účetnictví,
  • osobami, které jsou součástí jednoho konsolidačního celku podle § 22 odst. 6 zákona o účetnictví.

Před podáním žádosti musí zájemce zaplatit aspoň 50 procent nájemného za druhé čtvrtletí. Současně musí předložit doklad potvrzující uhrazení nájemného za leden a únor 2020 (případně za říjen až prosinec 2019, jestliže v den podání žádosti neuplynula podle nájemní smlouvy lhůta splatnosti nájmu za leden a únor). Přiloží také ověřené čestné prohlášení pronajímatele, že poskytl potřebnou slevu.

Už v dubnu prošel zákon, který podnikatelům umožňuje odklad nájemného, pokud na něj kvůli dopadům koronaviru nemají peníze. Odklad mohou využít období od 12. března do 30. června, dlužnou částku budou muset podnikatelé splatit už do konce letošního roku.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2020 10:29, Šťoural

Česká klasika - úřednický výmysl od stolu zcela bez znalosti reality... Jak nájemce donutí vlastníka snížit nájemné? No přece nijak, ten se jen směje a vyhrožuje exekutory. Stát nutí nájemce plazit se před pronajímatelem, který ale - zejména v Praze, Brně - nesleví! Praktičtější by bylo nahradit paušálně všem nájemcům polovinu nájemného za tři měsíce, aniž by se museli klanět před vlastníkem... Navíc, nebude ta sleva nájemného zdanitelný příjem nájemce coby tzv. jiný zánik části dluhu? A tu případnou dotaci části nájemného také musí nájemce zdanit. Pozor milí nájemci na nenápadný bytokratický bič - 10 let je pak třeba vše archivovat!

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2020 20:10, Ppagani

A mně, jakožto nepodnikavci, zaplatí půlku nájmu kdo?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services