Společnost Facebook bude přísněji moderovat obsah příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Nenávistná sdělení v reklamách zakáže a bude upozorňovat na problematické příspěvky. Informoval o tom v pátek šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Facebook začne od nynějška odstraňovat reklamy, které tvrdí, že lidé určitého původu, národnosti, pohlaví nebo sexuální orientace představují hrozbu pro bezpečnost nebo zdraví ostatních. Zuckerberg to uvedl na svém facebookovém profilu.

Síť čelí několik týdnů rostoucímu tlaku občanské společnosti i některých svých zaměstnanců, uživatelů a zákazníků, aby lépe regulovala nenávistný obsah.

Podle Zuckerberga bude Facebook označovat jako mediálně relevantní ty příspěvky, které zveřejní významní politici, ale budou odporovat jeho pravidlům. "Jsem proti nenávisti a všemu, co podněcuje k násilí," prohlásil zakladatel sociální sítě.

Facebook bude mazat zjevně nepravdivé informace před podzimními prezidentskými volbami. Nekorektní obsahy, které lidi budou odrazovat od účasti ve volbách v posledních třech dnech před hlasováním, budou odstraněny, slíbil Zuckerberg.

Facebook se před několika týdny stal terčem kritiky, protože neodstranil nebo neoznačil jako problematická některá sporná vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zuckerberg je osobně odsoudil, ale zároveň zdůraznil, že je ve veřejném zájmu, aby byly nadále přístupné.

Sporný Trumpův příspěvek se týkal situace po smrti černocha George Floyda v Minneapolisu při policejním zákroku. "Když začne rabování, bude se střílet," napsal šéf Bílého domu na Twitteru a příspěvek se objevil i na jeho facebookovém profilu. Twitter označuje problematické Trumpovy tweety už několik týdnů.

Facebook už před týdnem odstranil reklamní příspěvek Trumpova týmu, který obsahoval symbol používaný nacisty za druhé světové války.