Hlavní obsah

Nesprávná teplota na pracovišti ohrožuje zaměstnance

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ze základních povinností každého zaměstnavatele je zajistit svým zaměstnancům odpovídající hygienické podmínky, bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Sem spadá i správná teplota na pracovišti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ačkoliv se firmy snaží dosáhnout ideálního stavu a spokojenosti svých zaměstnanců, z průzkumu společnosti SSI Group, realizovaného výzkumnou agenturou Rondo, vyplynulo, že vysoká či nízká teplota na pracovišti sužuje téměř dvě pětiny (38 procent) zaměstnanců.

Posouzení, zda je práce vykonávána v teplotním riziku nebo nikoli, se provádí měřením pomocí kulového teploměru. Zaměstnanci jsou na základě výsledků měření zaměstnavatelem zařazeni do jedné z osmi tříd podle druhu vykonávané práce a jejich průměrného a celkového energetického výdeje / fyzické zátěže.

V závislosti na těchto třídách se pak určuje pitný režim, přestávky v práci nebo případné zkrácení pracovní doby.

Může koronavirus roznášet i klimatizace? Odborníci se neshodnou

Koronavirus

Přílišné teplo vyvolává především nepohodlí, negativně však působí také na zdravotní stav, kdy hrozí přehřátí, dehydratace organismu a vyčerpání. Vnějším projevem tohoto stavu mohou být křeče, průjmy, bolesti hlavy, ztráta orientace či nekoordinované chování. K tomu může docházet již při teplotách nad 28 stupňů, vysoké riziko je při teplotě 36 stupňů a více.

V horku klesá výkonnost

Dalšími vedlejšími účinky nevhodně regulované teploty jsou pokles pracovní výkonnosti a kvality odváděné práce. Jestliže při teplotách do 22 stupňů člověk dosahuje stoprocentního výkonu, pak při teplotě 27 stupňů dochází k poklesu výkonnosti o 25 procent a při teplotě kolem 30 stupňů klesá jeho výkon na pouhých 50 procent.

„V moderních kancelářských a výrobních budovách je řízení teploty díky vzduchotechnice a klimatizačním jednotkám jednodušší. Často ale není snadné shodnout se na ideální teplotě,“ vysvětluje Radek Škrabal, provozní ředitel společnosti SSI Group, která zajišťuje správu budov.

V českých nemocnicích číhají na pacienty viry v zanedbané vzduchotechnice

Domácí

„Naše doporučení je nastavit centrální vzduchotechnický systém v letních měsících na parametry nejméně vhodné pro šíření bakterií a virů, to znamená udržovat vnitřní prostředí budovy na 22 stupních a relativní vlhkosti vzduchu kolem 50 procent. Tyto podmínky podle odborných studií omezují množení a přenos bakterií a virů. S ohledem na covid-19 doporučujeme také měnit častěji filtrační vložky ve vzduchotechnice,“ vysvětluje Radek Škrabal.

Reklama

Výběr článků

Načítám