Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Svět

Německo má stále nejvíce nakažených v sousedství s Českem, v Indii se infikovalo přes půl milionu lidí

Dezinfekce v Kalkatě. foto: Reuters

Indie překročila hranici 500.000 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Stalo se tak poté, co za uplynulých 24 hodin zaznamenala rekordní denní přírůstek 18 500 nově infikovaných. Podle agentury AFP to dnes oznámila indická vláda.
  8:52aktualizováno  12:07

Ve druhé nejlidnatější zemi světa s přibližně 1,3 miliardy obyvatel už registrují 15 685 pacientů, kteří zemřeli s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem. Přitom podle epidemiologů v Indii epidemie této choroby ještě nedosáhla vrcholu.

Brazílie překročila hranici 50 tisíc úmrtí na covid-19, Chile už má víc nakažených než Itálie

Ten byl měl přijít někdy během července. Odborníci očekávají, že celkový počet potvrzených případů nákazy koronavirem pak bude vyšší než jeden milion.

Indie je ve světě čtvrtá v počtu onemocnění covidem-19 po Spojených státech, Brazílii a Rusku. Má však mnohem nižší počet obětí této choroby než USA a Brazílie.

Rusko v sobotu druhý den po sobě oznámilo méně než 7000 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Nadále relativně vysoký je denní přírůstek obětí nemoci covid-19, způsobované koronavirem, kterých za pátek přibylo 188. Informoval o tom dnes dopoledne ruský krizový štáb.

Za předchozích 24 hodin se počet nově infikovaných rozrostl o dalších 6852 lidí. V pátek štáb hlásil 6800 nově nakažených. Celkově úřady v zemi se 146 miliony obyvatel zaznamenaly od začátku pandemie 627 646 lidí, kteří se nakazili.

Další den se v Rusku také více lidí vyléčilo z covidu-19, než se nově koronavirem nakazilo. Za pátek přibylo uzdravených 9 200 a celkově je jich registrováno 393 352.

Druhý den po sobě se zvýšil počet nových úmrtí. Dnes jich štáb ohlásil 188, v pátek 176, zatímco dva předcházející dny bylo zemřelých 153 a 154. Celkově v nejrozlehlejší zemi světa covidu-19 podlehlo 8969 pacientů.

V Německu se počet nakažených blíží k hranici 200 tisíc

Německo potvrdilo 687 případů koronavirové nákazy za poslední den, dohromady už jich zachytilo 193 243. Přibylo šest úmrtí; dohromady je zemřelých 8954, vyplývá z dnešních statistik německého Institutu Roberta Kocha (RKI).

Zatímco počet nově infikovaných oproti předchozímu dni vzrostl, denní bilance úmrtí je příznivější. V pátek Německo za 24 hodin evidovalo dalších 477 případů nákazy a 21 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Nejvíce nakažených bylo evidováno ve spolkové zemi Bavorsko, která sousedí i s Českou republikou - ke dnešku 48 262. Druhá je nejlidnatější země Severní Porýní-Vestfálsko, která dosud zaznamenala 42 571 lidí s virem SARS-CoV-2. V Německu se už přibližně 177 500 lidí infekční nemoci zbavilo.

V Německu v posledních dnech počet nově infikovaných stoupá, a to zejména kvůli novým ohniskům nákazy. Přes 1500 infekcí souvisí s jatky v okrese Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku, kde musely úřady obnovit karanténní opatření. Stejná omezení byla zavedena i v sousedním okrese Warendorf.

Pevninská Čína v sobotu hlásí 21 nových případů infekce covidu-19, což je nejvíc za poslední čtyři dny. Na nárůstu se podle agentury Reuters podílí nejvíc hlavní město Peking, kde bylo potvrzeno 17 nově nakažených.

Německo za úterý hlásí 318 nových případů koronaviru, Brazílie jich eviduje přes 32 tisíc

Nově evidovaných lidí s koronavirovou infekcí je o 13 více, než kolik jich úřady hlásily předchozí den; v Pekingu je to o 11 více. V metropoli jde o nejvyšší denní nárůst počtu nakažených od 20. června.

Od 11. června, kdy Peking hlásil první případ aktuálního propuknutí epidemie, se už ve městě nakazilo 297 lidí. Nákaza se začala opět prudčeji šířit z velkoobchodního centra s potravinami na jihozápadě metropole, která má více než 20 milionů obyvatel.

Čtyři z nově nakažených jsou lidé, kteří přicestovali ze zahraničí. Dalších 12 lidí s novým pozitivním testem na covid-19 je bez příznaků a nejsou do čínských statistik nakažených zahrnuti.

Dohromady dosud pevninská Čína, která je původním ohniskem pandemie, eviduje 83 483 nakažených. Počet zemřelých zůstává už od poloviny května nezměněn na 4634.

V Brazílii podlehlo za den nemoci covid-19 990 lidí

Brazílie potvrdila 46 860 nových případů koronavirové nákazy a 990 obětí. Oznámilo to v pátek podle agentury Reuters brazilské ministerstvo zdravotnictví. Zatímco nárůst počtu nakažených nemocí covid-19 je vyšší než předchozí den, počet úmrtí je nižší. Další velká latinskoamerická země Mexiko hlásí 5441 nově potvrzených případů koronavirové infekce a dalších 719 úmrtí.

Brazílie, s 210 miliony obyvatel pátá nejlidnatější země světa a nejlidnatější v Latinské Americe, už dohromady zaznamenala 1 274 974 případů nákazy a 55 961 souvisejících úmrtí.

V počtu úmrtí i potvrzených případů infekce je Brazílie ve světovém srovnání podle americké Univerzity Johnse Hopkinse druhá po Spojených státech. Počty nakažených v Brazílii jsou ale podle expertů mnohem vyšší, země totiž provádí málo testů na koronavirus SARS-CoV-2. Vrchol epidemie experti navíc v Brazílii očekávají až v červenci.

I mexická vláda připouští, že skutečný počet nakažených ve středoamerické zemi je ve skutečnosti výrazně vyšší, než 208 392, které byly do pátečního večera oficiálně potvrzeny. Zemřelých lidí s covidem-19 dosud Mexiko eviduje 25 779.

Hlavní město Mexiko si bude díky mírnému zlepšení tlaku na nemocnice od pondělí uvolňovat proti infekční opatření, oznámila v pátek starostka megapole Claudia Sheinbaumová. V průběhu týdne budou moci znovu otevřít obchody, hotely, restaurace či kosmetické salony. Zavřené ale zůstanou kina, kostely, školy, hospody či posilovny.

Latinská Amerika je nyní celosvětovým epicentrem pandemie a některé země regionu jako Kostarika nebo Honduras dokonce obnovují restrikce nebo odkládají jejich uvolňování. To platí také pro argentinskou metropoli Buenos Aires, kde budou opět zakázány například sportovní aktivity. Argentinský prezident Alberto Fernández v pátek oznámil prodloužení omezení pohybu a kontaktů mezi lidmi v zemi až do 17. července.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!