Hlavní obsah

Muškáty nabídnou barevnou hostinu

Právo, Hana Šmidrkalová

Muškáty dokážou bohatě kvést v neuvěřitelně rozmanité škále barev. A nejen to! Také krásně voní, některé vyšlechtěné kultivary třeba po citronech, muškátu, jiné zase po kávě. Nevyžadují příliš péče čili nezklamou ani zahradnické zelenáče. Jak o ně pečovat, aby byly krásné od jara do podzimu?

Foto: Pelargonium for Europe

Rozhodnete-li se udělat z terasy kvetoucí ráj, jsou muškáty neboli pelargonie ideální volbou pro slunná nebo částečně zastíněná místa. Udržujte je ve vlhké zemině, ale nesmíte je přemokřit!

Článek

Muškáty (Pelargonium) nepatří zdaleka jen na venkov, ale i do měst, na balkony, terasy, lodžie i prosté parapety. Díky své všestrannosti se hodí ke klasickému, romantickému, vintage i modernímu stylu a designu.

Startujte po ledových mužích

Muškáty vyložte ven ve chvíli, kdy denní teploty přesahují 10 °C a v noci už nehrozí přízemní mrazíky. Pro jistotu počkejte na dobu, kdy Pankrác, Servác a Bonifác oslavili své svátky.

Správné umístění: Slunce vítáno

Domovem pelargonií je okolí Kapského Města v jižní Africe, a tak milují teplá místa s přímým sluncem, ale spokojí se i s mírným stínem. Nevadí jim ani prudké přímé slunce v letních měsících.

Čím více slunečního svitu se jim dostane, tím více pokvetou. Velkokvěté a double muškáty nemají v oblibě příliš vlhka, proto se hodí na zastřešené balkony a terasy. Těm jednoduchým zase nevadí déšť.

Tařice skalní se třpytí jako zlato mezi kameny

Zahrada

Vhodné nádoby: Ty těsné vadí

Dbejte na to, ať mají rostlinky dostatek místa. Jestliže jsou příliš blízko jiných rostlin nebo se sazenice těsní v malém truhlíku, nepokvetou tak, jak by mohly.

V ideálním případě by měl být truhlík hluboký alespoň 18 cm a rostliny by měly být vzdálené alespoň 20 cm od sebe.

Zálivka: Méně a často

Potřeba zálivky vzrůstá spolu s teplotami a se začátkem květu. Muškáty zvládnou i opravdová vedra, mají-li dostatek vláhy. Zemina by neměla nikdy vyschnout, ovšem pozor na přemokření! Kořínky rostlin by tak mohly zahnívat.

Zalévejte rostliny průběžně, menším množstvím vody. Je-li opravdu parno, zalévejte je ráno i večer. Výbornou volbou jsou samozavlažovací truhlíky.

Foto: Pelargonium for Europe

Představa, že muškáty patří jen na venkov, je zcela zavádějící. Pelargonie se zaskví i na terase moderního bytu.

Foto: Pelargonium for Europe

Ani v proutěném koši neztrácejí svůj původ a spolehlivě přitáhnou naši pozornost.

Přihnojování: Žluté listy indikátorem

Muškáty vyžadují relativně velké množství výživy. Když při vysazení použijete speciální substrát, obsahující hnojivo s postupným uvolňováním, zajistíte jim pro začátek optimální množství výživy. Zvolte ale takový typ, kde hnojivo vydrží alespoň devět měsíců. To platí v případě běžných teplot kolem 20 °C.

Teplota půdy v truhlících je v létě často vyšší, tím pádem se může hnojivo vypotřebovat rychleji. Použít můžete i běžné hnojivo pro muškáty a další kvetoucí rostliny, které lze přidávat jednou týdně do zálivky. To, že rostlina nemá dostatek živin, prozradí žloutnoucí listy a nedostatek květů. Od září hnojení postupně vynechávejte. Na zimu hnojení zcela přerušte.

Rostliny v nádobách umocní půvab zahrady

Zahrada

Péče: Vše zvadlé pryč

Pravidelným odstraňováním zažloutlých listů a odkvetlých květů podpoříte muškáty pro bohatější kvetení. Květy neodstříhávejte, ale jen uštípněte prsty, jde to snadno.

Přezimování: Suché chladno

Chcete si muškáty zachovat i napřesrok? Před prvními mrazíky rostliny zastřihněte zhruba na 15 cm a přeneste je do interiéru na světlé místo, chráněné před mrazem, ale chladné (ideálně mezi 5 až 10 °C).

Můžete odstranit listy, zamezíte tak ztrátám vlhkosti odpařováním. To má i dvě další výhody: omezíte plochu, kterou by mohli napadnout škůdci, rostliny zároveň zaberou i méně místa.

V zimě téměř nezalévejte. Mohou sice vypadat jako uhynulé, ale vše půjde tak, jak má. Na jaře se probudí k životu, obrostou a budou chtít častější zálivku.

Foto: Pelargonium for Europe

Vytvořte si venku druhý obývací pokoj, kde si odpočinete od každodenního shonu.

Foto: Pelargonium for Europe

Pelargonie vyniknou v truhlících i nádobách, jemně podtrhnou kouzlo romantického zákoutí.

Po přezimování rostliny přesaďte do nové zeminy a postupně je přivykejte na venkovní prostředí. Pokud jste rostliny zazimovali na tmavším místě, od února jim dopřávejte dostatek světla, držte je stále v chladu a od dubna je můžete přes den, nemrzne-li, nechávat venku. V této době ale chraňte rostliny před nočními mrazíky a před přímým sluncem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jarní něha za okny

Jaro přichází na pulty obchodů často dřív, než zavítá do záhonů a rabátek. Využijme toho! Když si pořídíme pár hrnkovaných květin a vystavíme je na venkovní...

Výběr článků

Načítám