Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Média

Facebook přichází o zisk z reklam, firmy společnost bojkotují kvůli nenávistným příspěvkům. Akcie letí dolů

Sociální síť Facebook. foto: ČTK

Washington/Praha - Stále více firem se připojuje k bojkotu reklamy na Facebooku. Poslední společností, která tak učinila, je britsko-nizozemský gigant Unilever, jeden z největších zadavatelů reklamy na světě. Firmám vadí, že sociální sítě nedostatečně regulují nenávistné projevy a přispívají tak k polarizované atmosféře ve společnosti. Akcie největší sociální sítě na světě po oznámení firmy klesly o 8,3 %.
  12:18

Společnost Unilever, pod kterou spadají značky Dove či Hellman’s, v pátek oznámila, že přeruší inzerci na Facebooku, Twitteru a Instagramu do konce roku 2020. „Pokračovat v této době v inzerci na těchto platformách by nepřineslo žádnou hodnotu pro lidi a společnost,” uvedl Unilever pro server Bloomberg. Firma uvedla, že bude situaci na sítích monitorovat a své postoje případně přehodnotí.

Facebook musí omezit shromažďování dat uživatelů, rozhodl německý nejvyšší soud

Unilever představuje jednu z největších společností, které se k bojkotu Facebooku přidaly. K akci firmy vyzvalo několik organizací bojujících za lidská práva, například americká Liga proti hanobení. Organizacím vadí laxní přístup technologických gigantů vůči nenávistným projevům a dezinformacím a svou kampaní „Stop Hate for Profit“ (Zastavme nenávist pro zisk) chtějí zpřísnit pravidla příspěvků na sociálních sítích.

Mezi další bojkotující společnosti patří i firma s outdoorovým oblečením Patagonia, americká odnož výrobce automobilů Honda nebo telekomunikační společnost Verizon Communications, která se nechala slyšet, že Facebook profituje z nenávistných a dezinformačních příspěvků. Od července reklamu z Facebooku minimálně na 30 dní stáhne i Coca-Cola. Celkově se podle Bloombergu k bojkotu přidalo více než sto firem.

Je to fašistická stránka, píše konspirátor Icke o Facebooku. Ten mu za dezinformace o koronaviru smazal účet

Na bojkot v pátek zareagoval šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který oznámil přísnější moderování příspěvků na síti. Firma rozšířila definici pro nenávistné projevy v reklamách a podle Zuckerberga bude od nynějška ke všem příspěvkům spojeným s volbami přidávat odkaz na stránku s informacemi pro voliče. Facebook také zakázal 250 rasistických organizací a jeho mluvčí uvedla, že firma bude nadále spolupracovat s experty a občanskými organizacemi na vytváření nástrojů k boji s nenávistí na internetu.

Facebook čelí vlně kritiky zejména kvůli sérii příspěvků Donalda Trumpa ohledně demonstrací proti rasismu. Například prezidentův výrok „když začne rabování, začne střílení” Facebook ponechal beze změny, zato Twitter jej označil jako problematický. Zuckerberg sám vyjádření odsoudil, ale zároveň zdůraznil, že Facebook nebude příspěvky tohoto rázu odstraňovat. Na to nesouhlasně reagovalo množství zaměstnanců firmy, kteří na začátku června zorganizovali ‚virtuální stávky‘.

Kvůli bojkotu se v pátek propadly akcie Facebooku o 8,3 %, což je nejvíce za poslední tři měsíce. Tržní cena společnosti se tak propadla o 56 miliard dolarů. Pro Facebook jsou přitom internetové reklamy hlavním zdrojem příjmu. Podle serveru Statista firma na inzerci minulý rok vydělala 69,7 miliard dolarů.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...