Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Troja je pražská perla. Vilu si zde postavili Zátopkovi i Věra Chytilová

Lebedí si mezi stezkou podél Vltavy a kopci porostlými vinnou révou, ze kterých lze přehlédnout půlku města. Je domovem pro exotická zvířata i rostliny, diplomaty i milovníky rezidencí schovaných v zeleni. Troja je jako stvořená pro romantické duše. Článek přinesl magazín City Life.
Trojský zámek nechal postavit v letech 1683–1695 hrabě Václav Vojtěch ze...

Trojský zámek nechal postavit v letech 1683–1695 hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka jako své letní sídlo a pobýval zde se svou chotí Klárou a dcerou. Autory projektu byli Giovanni Domenico Orsi a později Jean Baptiste Mathey, stavitelem byl Silvestro Carlone. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Zoologická zahrada je už dlouhá desetiletí lákadlem pro malé i velké. Ani já bych jako dítě za nic na světě nevyměnila odpoledne, kdy mě rodiče nebo prarodiče vzali a jeli jsme přes půl města mezi výběhy, klece a terária s nejrůznějšími živočichy. 

A tak jsme se chodili dívat, jak se uprostřed léta daří ledním medvědům, tučňákům a lachtanům, zkoumat, jestli žirafy od minule trochu nepovyrostly, nebo zkontrolovat plameňáky, jestli stále ještě stojí na jedné noze. 

Salabka. Viniční usedlost pocházející ze 13. století náležela původně pod svatojiřský klášter, v 16. století ji získal první z pánů Salabů. Fungoval tu zájezdní hostinec i vinný sklep pro burgundské odrůdy, které se zde pěstovaly. Současná podoba restaurace a apartmánů pochází z roku 2014.

Nemohli jsme vynechat ani pavilon šelem, hrochů, jízdu lanovkou a zmrzlinu. Tyto zážitky nejde zapomenout a vybaví se mi pokaždé, když se k areálu zoo přiblížím. Uvnitř jsem byla naposledy zhruba před třemi lety a vzpomínky na dětství ve mně celou návštěvu silně rezonovaly. Měla jsem trochu pocit, jako bych se vrátila v čase.

Jenže od té doby jsem objevila i další zákoutí a podmanivá místa, která v sobě půvabná čtvrť u řeky nese. Nabízí se hned sousední botanická zahrada.

Díky své rozmanitosti a strategické poloze v kopci mě procházka mezi jejími jednotlivými částmi nikdy nepřestane bavit. 

Nejlepší variantou je dle mé zkušenosti začít návštěvu navrchu, v bohnické části, a pomalu se sunout do dolních „pater“. Na rozloučenou se pak můžete pokochat výhledem od kapličky sv. Kláry nebo si dopřát návštěvu viničního domku, kde se lze odměnit skleničkou svěžího místního vína. Terasa vinotéky patří k mým nejoblíbenějším pozorovatelnám zapadajícího sluníčka.

Kdo holduje spíše pohybu než vínu, ať si zkusí projít naučnou stezku, která opisuje celý areál. Cesta začíná u Jižního vchodu a vede okolo skleníku Fata Morgana, vyhlídky na vinice Salabka a dále pokračuje okolo Severního vstupu a pak se opět stáčí dolů a vine se podél Pivoňkové louky. 

Roklí se dostanete až ke studánce, ze které pramení potok Haltýř. Studánka byla od středověku zdrojem vody pro celé zdejší osídlení, podle písemných dokladů od konce 17. století sloužila také jako vodojem pro potřeby trojského zámku. Až do 80. let 20. století, kdy bylo v rámci rekonstrukce zámku přívodní potrubí v celém areálu zámecké zahrady údajně zrušeno, využívala tento vodní zdroj zoologická zahrada.

Pěšina pokračuje až k louce u Velké skály, skalnímu hřebenu, který pochází ze starohor, z doby před 600 miliony let, a je tvořen buližníky, křemičitou hmotou vzniklou vulkanickou činností. 

Seběhněte z kopce a asfaltkou mezi domy se dostanete k vyhlídce s názvem Pustá vinice. Jak už název napovídá, v minulosti se v místech pěstovalo víno, pak ho vystřídalo vřesoviště, kterému sekundují hlohy, trnky, břízy a duby. 

Je odtud nádherný výhled na trojskou kotlinu, od Holešovic přes Stromovku a trojský zámek k vinici svaté Kláry. V ulici Pod Havránkou sice stezka končí, ale zároveň přichází další zajímavá podívaná. Místní vilová zástavba v sobě skrývá zajímavé příběhy.

Trojský zámek nechal postavit v letech 1683–1695 hrabě Václav Vojtěch ze Šternberka jako své letní sídlo a pobýval zde se svou chotí Klárou a dcerou. Autory projektu byli Giovanni Domenico Orsi a později Jean Baptiste Mathey, stavitelem byl Silvestro Carlone.

Například dům, který se nachází pár metrů od botanické zahrady, si nechala postavit známá režisérka Věra Chytilová. Ta dala architektu Emilu Přikrylovi volnou ruku, dokonce se traduje, že zadání ohledně ladění domu znělo: aby nevypadal jako trafostanice.

Přála si mít dům, kde by se scházela celá Praha, a na cenu nehleděla. Přání se jí později splnilo, i když za luxusní prostornou vilu, která je obklopena překrásnou zahradou, jejíž součástí je i bazén, zaplatila neuvěřitelných 1,2 milionu korun. Na začátku 70. let šlo o astronomickou částku. 

V domě režisérka natáčela film Hra o jablko, propůjčila ji také kolegovi Janu Hřebejkovi, který ji využil jako kulisu ke snímku Nevinnost.

V nedaleké ulici Nad Kazankou plejáda vil zajímavých majitelů pokračuje. Z bytu v Jindřišské ulici se do Troji roku 1970 přestěhovali manželé Dana a Emil Zátopkovi, přestože to původně vůbec neměli v plánu. Olympijští vítězové si tu pořídili zarostlý pozemek se zahradní boudou, protože se jim tehdy ještě nezastavěný kout hlavního města velmi líbil. 

V katastru byl pozemek zanesený jako pastviny, zarostlá džungle byla plná rybízových a ostružinových keřů, akátů a divokých růží, ideální místo, kde se schovat před světem. 

Manželé sem jezdili i ve všední dny, rádi také zvali kamarády na opékání buřtů. Trampskou romantiku narušil až dopis od národního výboru, který pozemek změnil na stavební parcelu a pohrozil manželům, že jestli na něm nepostaví dům, tak o něj přijdou. 

Jenže zahradu mezitím dali do kupy, a tak si na ni zvykli, že se na začátku 60. let rozhodli pustit do stavby. Na místě bývalé chatky, které přezdívali Santo Puelo, vybudovali dům, v jehož sklepě byla finská sauna a kde spolu bydleli dalších třicet let. Dokud Ťopek, jak svému muži Dana Zátopková říkala, nezemřel.

V těsném sousedství nenápadného domku Zátopkových se nachází přepychové sídlo, ve kterém bydlí brazilský velvyslanec. Pořádá zde diplomatické schůzky, recepce, koktejly, pracovní obědy či večeře.

Latinskoameričtí diplomaté mají reprezentační prostory pronajaty od státu od roku 1967. Vilu Viktor si nechal na začátku 30. let 20. století vybudovat pražský stavitel Eduard Viktor, který vydláždil první nádvoří Pražského hradu, odvodnil celý hradní areál a po Praze nechal vybudovat přes 50 kilometrů kanalizace, podílel se na stavbách dalších domů, například na Letné nebo v Holešovicích, i mostů.

Jeho neznámějším je Bechyňská duha, která překlenuje řeku Lužnici a pyšní se obloukem o výšce téměř 60 metrů. Úspěšného podnikatele připravila v roce 1948 o majetek československá komunistická strana. 

Kromě vily, která nese jeho jméno, přišel například i o rodný dům v Paběnicích na Kutnohorsku. Také další ze sousedních honosných staveb patřila známému stavebnímu inženýrovi. 

Trojský pivovar. Na dvoře bývalého pivovaru vznikla tzv. Art and Food ZOOna, která se dá pronajmout k různým účelům, například svatbám. Na místě se konají i gastrofestivaly a za hezkého počasí tu funguje i stánkový prodej různých dobrot.

Byl jím Karel Skorkovský, specialista na železobetonové konstrukce, majitel Pražské stavební a betonářské společnosti, později přejmenované na Dr. Ing. Karel Skorkovský. 

Firma se podílela na mnoha významných zakázkách, třeba na stavbě paláce Lucerna, paláce Adria, Veletržního paláce, Libeňského a Jiráskova mostu, Masarykových domovů v Krči (dnešní Thomayerova nemocnice) nebo nákladového nádraží na Žižkově. 

Po mnichovské dohodě společnost přišla o objednávky na československé opevnění, soubor obranných tvrzí v pohraničí, získala však zakázku na dálnici Praha – Brno a stavbu největšího československého obloukového dálničního mostu u Senohrab. Také podnikatel Skorkovský padl za oběť totalitnímu režimu a o svůj majetek přišel. Zemřel v 50. letech ve velké bídě.

Je paradoxem, že jen pár desítek metrů od zabaveného domu bydlel po roce 1945 komunistický funkcionář Viliam Široký, spojovaný s temným obdobím 50. let, kdy byl ve vládě. Od roku 1975 až do sametové revoluce tu žil i komunistický předák Gustáv Husák. Funkcionalistickou stavbu, kterou obýval, původně navrhli architekti Victor Fürth a Ernst Mühlstein pro ředitele pekárenského kolosu Odkolek Alexandra Schücka. 

Byla vystavěna na vrcholu hospodářské konjunktury v letech 1928–1929. Stavba využila terénní dispozice a umožnila svým nájemníkům výhled do údolí Vltavy i na protilehlou holešovickou a letenskou stranu. Zahradní kompozice počítala s bazénem a její nedílnou součástí byla sochařská výzdoba.

Ústředním dílem, umístěným na terase, se stala skulptura z pískovce nazvaná Eva. Ta byla poškozena střelbou v roce 1939, rodina už tou dobou kvůli svému židovskému původu ale v domě nežila, skončila v koncentračním táboře. Dnes slouží dům k diplomatickým účelům, je v něm rezidence korejského velvyslanectví.

Ne všechny zdejší stavby mají pohnutý osud. Čtvrť je plná velkých a luxusních rezidencí i skromnějších, ale o nic méně pěkných domků. Některé pocházejí z první republiky, jiné byly postaveny teprve nedávno. A všechny dohromady tvoří povedený kompaktní celek, který dělá z Troji pražskou perlu. Na první pohled schovanou do nenápadného obalu, ale o to třpytivější uvnitř.

Vilu developera Sekyry v Troji navrhla architektka Eva Jiřičná:

12. září 2015

Autoři:
  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...