Hlavní obsah

Kubatovy slavnosti přilákaly na Blata stovky návštěvníků

Novinky, Petr Pokorný

Kubata patří ke Zbudovským Blatům stejně neodmyslitelně jako mlhy a selské baroko. Znovu to potvrdily sobotní slavnosti u pomníku legendárního rebela na louce nedaleko Zbudova, místní části Dívčic na Českobudějovicku. Na akci ke Kubatově mohyle dorazilo odhadem sedm stovek návštěvníků.

Foto: Petr Pokorný

Kubatovy slavnosti 2020.

Článek

„Dozvuky nedávným tvrdých protikoronavirových opatření jsou samozřejmě stále patrné, ale v tak hojnou návštěvnost jsme ani nedoufali. Svou roli určitě sehrálo počasí, které nám mimořádně přeje a samozřejmě i dobré jméno těchto slavností,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Kubatovy slavnosti odstartovaly ve 13 hodin průvodem, který vyrazil ze zbudovské návsi k pomníku vzdálenému zhruba dva kilometry. Zde následovala bohoslužba, již celebroval administrátor Římskokatolické farnosti Bílá Hůrka Pater Štefan Ján Nemec, a položení věnců k soše Jakuba Kubaty, která zde byla odhalena před 116 lety.

„Kubatovy slavnosti jsou jednou z tradičních a současně i nejvýznamnějších společenských akcí v celém okolí. Společně se zde setkávají nejen obyvatelé mnoha okolních obcí, ale také, samozřejmě v menším měřítku, výletníci z celé republiky,“ poznamenal Stulík.

Připomněl, že slavnosti tradičně podpořily vedle Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět. Mezi návštěvníky tak bylo možné potkat například starostu nedalekého Pištína Jaroslava Havla, starostu Sedlce Jaroslava Houbu, starostu Zahájí Josefa Kazíka či starostu Nákří Miloslava Jodla.

„Kubatovy slavnosti patří mezi nejvýznamnější společenské akce v okolí temelínské elektrárny nejen díky svému věhlasu, ale i díky perfektnímu organizačnímu zajištění. Proto nás velice těší, že patříme mezi hlavní partnery této bezvadné akce,“ konstatoval vedoucí komunikace jaderných elektráren ČEZ Petr Šuleř.

V kulturním programu, který před půlnocí završila diskotéka, se návštěvníkům představila známá jihočeská dechová kapela Netolička, taneční soubory Bystřina, Hlubocké mažoretky, baráčníci z Pištína a taneční skupina Danceline. O dětský program se postaralo divadlo TÁTA a dobrovolní hasiči.

O Kubatových činech a mučednické smrti se dodnes vedou v historických kruzích spory. A co se vlastně tehdy na Blatech odehrálo, není jisté. Zbudovská blata údajně daroval král Vladislav Petrovi z Rožmberka a ten je předal do volného užívání svým poddaným. Sedláci tak mohli na Blatech svobodně pást dobytek, vyžínat trávu a sušit seno. Když ale hlubocké panství přešlo do rukou Adama z Hradce, začal nový pán sedlákům jejich práva upírat.

Zvedla se vlna odporu a mluvčím nespokojených se stal zbudovský rychtář Jakub Kubata. Vzpoura však byla potlačena a statečný rychtář byl na břehu Soudného potoka, kousek od dnešního pomníku, 20. dubna 1581 popraven. Odtud známé rčení: „Kubata dal hlavu za Blata“. Podle některých historiků však Kubata nezemřel, podle jiných není jisté, že se jmenoval Jakub a podle dalších dokonce ani neexistoval.

Jeho památník podle návrhu sochaře Václava Suchomela byl nicméně odhalen v roce 1904 za účasti více než 30 tisíc lidí nedaleko Zbudova u Bezdrevského neboli Soudného potoka a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvován lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám