Vláda presadila do funkcií aj toxické mená. Niektoré mali styky s podsvetím
29.6.2020 00:00
akt. 30.03.2021 05:15

Vláda presadila do funkcií aj toxické mená. Niektoré mali styky s podsvetím

Uložiť článok
Keď sa stal predsedom vlády Igor Matovič, významné pozície obsadili aj ľudia, okolo ktorých kolovali v minulosti pochybnosti. Naposledy sa premiér prekvapivo zastal Borisa Kollára, ktorý je podozrivý z plagiátorstva.

Aktualizované o 11:00

Kým pred parlamentnými voľbami hovoril Igor Matovič o očiste štátu od skompromitovaných kádrov, po víťazstve OĽaNO to, zdá sa, celkom neplatí. 

Nová vláda nevymenila niekoľko problematických ľudí, ktorých zdedila po svojej predchodkyni. Na viaceré posty navyše dosadila toxické mená s kontroverznou minulosťou. 

Boris Kollár

Medzi najznámejšie mená patrí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ten sa počas dovolenky na Kube odfotil s medzičasom odsúdeným mafiánom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom. 

Ďalšími zaujímavými persónami z fotografií boli Tomáš Rajecký a Matej Šalaga, ktorí mali tiež blízko k podsvetiu. Kollár tvrdil, že s nimi nebol kamarát a nevedel, že sú mafiáni. Na Kube sa vraj stretli náhodou. Staré policajné záznamy ho v minulosti spájali aj s drogami. 

V roku 1990 mal niekdajší bos podsvetia Peter Steinhübel alias Žaluď zorganizovať prevoz heroínu do Rakúska. Do akcie mal byť zapojený aj Kollár, ktorý to však označil za nezmysel. Podľa neho nešlo o drogy, ale o striebro. Dištancoval sa aj od užívania drog.

Známe sú tiež fotky z Donovál , kde je Kollár zachytený s mafiánom Marianom Kočnerom, ktorý je dnes obžalovaný z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Neskôr sa však ich vzťahy naštrbili, už niekoľko rokov spolu nekomunikujú. 

Kontroverzie vyvolala aj Kollárova komunikácia s neplnoletou chovankyňou resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorá prebiehala v rokoch 2014 až 2016. 

Kollár, ktorý vtedy ešte nebol v politike, s ňou otvorene flirtoval. Podľa vlastných slov jej identitu nepoznal a nikdy sa s ňou nestretol. Nevedel ani to, koľko má rokov. Pred vstupom do politiky Kollár komunikoval aj s Alenou Zsuzsovou. 

Pochybnosti sa objavili aj v súvislosti s jeho diplomovou prácou, ktorú obhajoval na súkromnej Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Titul magister získal za prácu, ktorá bola z veľkej časti prevzatá z inej publikácie bez toho, aby to v texte jasne vyznačil. 

Kollár nevidí dôvod, aby sa za to ospravedlnil, no vyhlásil, že nebude používať získaný magisterský titul. Z funkcie predsedu parlamentu však odstúpiť nemieni. 

Petra Krištúfková

Vysvetľovať má čo aj Petra Krištúfková, ktorá sa do parlamentu dostala cez hnutie Sme rodina. S Kollárom má dcéru, podobne ako on sa v minulosti pohybovala aj v spoločnosti mafiánov. 

Druhú dcéru má s dnes už mŕtvym bosom podsvetia Róbertom Diničom. Bola tiež milenkou ďalších mafiánov ako Peter Havaši. Mala si získať aj sympatie Juraja Ondrejčáka alias Piťa alebo Martina Ráca. 

Krištúfková sa stala po voľbách podpredsedníčkou parlamentného výboru pre sociálne veci. Okrem toho zastáva funkcie v komisiách ministerstva práce, ktoré je pod palcom Sme rodina. 

Najvýznamnejším postom, ktorý zastávala, bola funkcia splnomocnenkyne vlády pre rodinu. Odstúpila, keď vyšlo najavo, že si písala s Kočnerom, pričom strávila dovolenku aj na jeho jachte. 

Ani s Krištúfkovej vzdelaním to nevyzerá ružovo. Titul bakalára získala na rovnakej vysokej škole ako Kollár. Aj v prípade Krištúfkovej sú pochybnosti, že ide sčasti o plagiát. 

Štefan Holý

Za zmienku stojí aj podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý, ktorý takisto kandidoval za Kollárovu stranu. 

Krátko po voľbách sa o ňom hovorilo ako o ministrovi dopravy, nakoniec však získal iný post. Holému jeho kritici vyčítali, že figuroval vo firmách s Vladimírom Poórom – trnavským oligarchom, ktorý má blízko k strane Smer. 

Holý však tvrdil, že s Poórom nepodnikal. Spoločnostiam, v ktorých sa stretli, vraj poskytoval len právne služby. 

Holý čelil kritike aj z dôvodu, že jeho firma robila pre Železnice Slovenskej republiky analýzu na posúdenie možnosti, že by ich hospodárenie nespadalo pod verejné financie, takže by sa mohli viac zadlžovať. Cena analýzy: takmer 300-tisíc eur.  

Poslanec za SaS Peter Cmorej na svojom blogu napísal, že Holý si túto analýzu upravil tak, aby bola v súlade s programom hnutia Sme rodina v oblasti dopravy. 

Holý sa naposledy zviditeľnil aj tým , že do tímu, ktorý mení nový stavebný zákon, prizval Marcela Slávika. Ide o muža, ktorý často pripomienkuje stavebné projekty na Slovensku, čím ich zdržuje.

Ľubomír Vážny

Matovičov kabinet zdedil na viacerých postoch aj hriešnikov z obdobia bývalej vlády. Napríklad riaditeľa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Smeru. 

Kollár, ktorého hnutie riadi ministerstvo práce, povedal, že Vážny nemá jeho dôveru . Jeho odvolanie je však problematické, keďže na to treba zmeniť zákon. Ak by takáto zmena v parlamente prešla, v septembri by mohla mať Sociálna poisťovňa nového riaditeľa. 

Čo je Vážneho hlavný problém? Keď bol počas prvej Ficovej vlády ministrom dopravy, vyplávala na povrch kauza predraženého mýtneho tendra za vyše 800 miliónov eur. 

Jedna z firiem víťazného konzorcia mala väzby na finančnú skupinu J&T. Časť príjmov z mýtneho tendra a diaľničného mýta mohla skončiť – cez spleť vlastníckych štruktúr – aj u ľudí a firiem s väzbami na politické strany. 

Súkromnej spoločnosti Skytoll zostane mýtny systém aj po vypršaní zmluvy so štátom. Pokiaľ by ho chcel znovu získať, musel by ho kúpiť. 

Tender kritizovala aj Európska komisia a Najvyšší kontrolný úrad. Vtedajší minister Vážny ani premiér Fico problém neriešili. Naopak, Vážny kontroverznú súťaž obhajoval.

Katarína Bruncková

Novou štátnou tajomníčkou ministerstva dopravy sa po voľbách stala Katarína Bruncková . Aj tento rezort spadá pod hnutie Borisa Kollára. 

Bruncková na seba upozornila tým, že jej advokátska kancelária poskytovala právne služby Správe štátnych hmotných rezerv v ére Kajetána Kičuru. 

V rokoch 2006 až 2008 navyše pracovala ako koncipientka v advokátskej kancelárii Avocat, ktorá bola zapletená do jednej z najväčších káuz prvej Ficovej vlády – nástenkového tendra. 

Oznam o jeho začatí bol zverejnený na nástenke ministerstva výstavby. Do tendra sa tak prihlásilo len konzorcium firiem Avocat a Zamedia, ktoré ho aj vyhrali. 

Bruncková sa bránila, že počas práce v Avocate neriešila žiadnu agendu, ktorá by súvisela s nástenkovým tendrom. V oficiálnych životopisoch však názov firmy zamlčala. 

Hoci iné pracovné pozície jasne pomenovala, v prípade Avocatu uviedla len to, že pôsobila v dynamicky sa rozvíjajúcej advokátskej kancelárii. 

Kollár sa Brunckovej zastal. Jej spájanie s nástenkovým tendrom označil za nepoctivé.

Andrej Holák

Nedávno sa stal členom predstavenstva štátnych teplární v Košiciach Andrej Holák . V minulosti ho smerácky minister hospodárstva Peter Žiga vymenoval do funkcie predsedu predstavenstva štátnej spoločnosti MH Manažment, pod ktorú spadá košická tepláreň.

Holáka sa zastalo aj vedenie MH Manažment, ktorému dôveruje aj minister Sulík. 

Pred pôsobením v MH Manažmente pracoval Holák ako podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Predtým bol členom Smeru, viedol jeho okresnú organizáciu v bratislavskom Novom Meste. 

Marián Kolník

Zaujímavou postavou je aj Marián Kolník – nový tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Za vlády Ivety Radičovej bol poradcom ministra dopravy Jána Figeľa. 

V rovnakom čase bol Kolník aj lektorom v spoločnosti FranklinCovey, ktorej česká pobočka dostala zákazku od Národnej diaľničnej spoločnosti. 

Predmetom zákazky za desaťtisíce eur boli rôzne školenia, semináre a učebnice. Diaľničiari, ktorí spadajú pod ministerstvo dopravy, zdôvodnili výber firmy prieskumom trhu. 

V čase, keď viedol rezort Figeľ, sa špekulovalo, že v skutočnosti ho riadi Kolník. Ten sa totiž na ministerstve stretával aj s kľúčovými ľuďmi z politiky a obchodu. 

Bohumír Zvrškovec

Čaluník nábytku šéfom Hlavného banského úradu . Po tom, čo ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka (SaS) odvolalo Petra Kúkelčíka, sa stal predsedom úradu Bohumír Zvrškovec. 

Podľa Transparency International Slovensko (TIS) bol Zvrškovec donedávna okresným riaditeľom SaS v Žarnovici. Jeho manželka je pre zmenu okresnou šéfkou strany v Banskej Bystrici, za Sulíkovú stranu kandidovala aj do parlamentu. 

SaS pôvodného šéfa banského úradu dlhodobo kritizovala. Výber Zvrškovca vysvetľoval rezort hospodárstva potrebou schopného krízového manažéra, hoci nemal skúsenosti s baníctvom.  

Keďže na túto funkciu netreba robiť výberové konanie, SaS tam posunula Zvrškovca, ktorý má s manželkou firmu na výrobu čalúneného nábytku.

Anna Bilecová

Svoj post musela, naopak, opustiť generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva vnútra Anna Bilecová. 

Stalo sa tak po tom, čo bola zverejnená jej staršia komunikácia s podnikateľom Ladislavom Piptom, ktorý mal figurovať v karuselových podvodoch za 70 miliónov eur. 

Išlo odposluchy spred desiatich rokov. Bilecová v tom čase pracovala ako kontrolórka daňového úradu v Michalovciach.

Po východniarsky sa s Piptom rozprávali o akomsi vyrovnaní.

Keď na kauzu upozornil denník SME, požiadala o uvoľnenie z funkcie. V pozícii, do ktorej ju navrhol štátny tajomník rezortu vnútra Lukáš Kyselica (OĽaNO), vydržala zhruba mesiac.

Alena Svetlovská

Novou členkou súdnej rady sa stala aj Alena Svetlovská. Do funkcie ju presadil Boris Kollár (Sme rodina), Svetlovská je jeho známa z mladosti.  

V parlamente však tento návrh nepodporili koaličné strany SaS a Za ľudí. Svetlovskú, naopak, podporil Smer aj extrémistická ĽSNS. 

V 90. rokoch pracovala ako manažérka vo firme Jozefa Surovčíka a Iva Ružiča, ktorí boli spájaní s podsvetím. Neskôr sa stala prokurátorkou, pričom to dotiahla až na Najvyšší súd.

Juraj Tlapa

Krátko po obsadení postu ministra dopravy Andrejom Doležalom (Sme rodina) sa vymenilo vedenie aj v Národnej diaľničnej spoločnosti. Doposiaľ jej šéfoval Ján Ďurišin, po novom to bude Juraj Tlapa. 

Podľa Nového času obsadil túto funkciu bez výberového konania. Rezort dopravy tento krok vysvetľoval tým, že ide o rešpektovaného odborníka v oblasti výstavby. 

Pozn. NDS nesúhlasí, aby bol jej riaditeľ zaradený do tohto textu.  Spoločnosť to odôvodňuje tým, že Juraj Tlapa je do funkcie generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti menovaný dočasne, do doby riadneho výberového konania. 

Daniel Guspan

Kancelár parlamentu Daniel Guspan je ďalšou zvláštnou persónou, ktorú nechala nová vláda na svojom mieste. 

Guspan získal svoj post ešte za Pavla Pašku, ktorý bol smeráckym predsedom parlamentu. Neskôr pôsobil pod Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom, ponechal si ho aj Boris Kollár. 

Pod Dankovým vedením nariadil škandalózne otváranie listov poslancom, ktoré im chodia do Národnej rady. Guspan toto nariadenie neskôr zrušil. Bol aj pri stavbe Dankovho stožiaru pred parlamentom, na ktorý prispel tisíckami eur. 

Naposledy sa Guspan zviditeľnil tým, že je väčšinovým vlastníkom bratislavského hotela Aston, ktorý má miliónové tržby. Vlastníctvo hotela pritom v minulosti zamlčal.

Lucia Gocníková

Po kontroverznom Kajetánovi Kičurovi viedla dočasne Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Lucia Gocníková, ktorá bola dovtedy jeho dvojkou. 

V roku 2010 ju smerák Ľubomír Jahnátek nominoval na jeden z postov na ministerstve hospodárstva. Aj Gocníkovej brata médiá označovali za Jahnátkovho človeka. 

Denník N napísal, že Gocníkovej väzby na bývalú vládu a jej biznisové skupiny sú silné. Napríklad firma Bonul doteraz stráži priestory SŠHR. Gocníkovej firma sa s Bonulom sporila na súde, no spor sa nakoniec podarilo vyrovnať mimosúdne. 

Gocníková odišla z vedenia SŠHR približne po vyše mesiaci. Vláda na jej miesto vymenovala Jána Rudolfa (SaS). 

Úrad vlády na otázku, čo si myslí premiér Matovič o kontroverzných nomináciách, neodpovedal. 

Článok editoval Marek Vagovič.  

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.