Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Filozofie, šachy, formule. Výběr pro znalce

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
29. 6. 2020

Jeden čas ve výběrech chytrého čtení dominovaly pochopitelně články o covidu. Nyní předbíháme dobu s druhou vlnou.

Filozofie, šachy, formule. Výběr pro znalce
Zdroj: Shutterstock.com

Důkaz o druhé vlně níže. Zde ještě názorně.

„Občasná upozornění českého spolku na lži za pár tisíc měsíčně nevyřeší hluboké problémy sociální sítě. Americký gigant o nich dobře ví, byznys a vztahy s politiky jsou ale důležitější.“ Jakub Jetmar o působení Demagogu na Facebooku.

Michael Durčák na Finmagu vypráví, jak se z šachu stala globální zábava.

Když jsem vás před pár měsíci prosil o feedback, vyšlo z něj, že chcete ve výběrech čtení míň filozofie. Tak teda pardon:

Naučit se žít bez odpovědí. Rozhovor s filosofem Václavem Janoščíkem: „Možná že nejradikálnější je určitá neradikalita. Filosofie tu dnes není od toho, aby nám říkala nějaké bombastické pravdy o tom, že vesmír je simulace. Dostala se do paradoxní situace, kdy je potřeba lidem říkat normální věci: že existují různé bytosti a různé světy, že tu nejsou jen lidé, ale žijeme v interakci se zvířaty, materialitami, proudy, cirkulacemi, nebo že nikdy nebudeme mít klíč, který by nám odpověděl na naše otázky definitivně. Mnohem spíš se musíme neustále učit a zapojit imaginaci. Koneckonců to je to, co nás dělá lidmi.“

K tomu doporučuju sledovat sloupky Terezy Matějčkové pro Tvar. Že jsou lidé v pohybu, neznamená, že se mění. Bez hysterie není pravdy.

Vzděláním třetí filozof Petr Bittner vtipně vyhmátl šest zlidovělých figur českého antifeminismu.

Anglicky

Jak koronavirus ovlivní architekturu? Ptá se a odpovídá Kyle Chayka a dostává se při tom i k pražské Müllerově vile a Karlu Teigovi.

Bruno Maçães o letošní ekonomické revoluci. Přesněji: revoluci v ekonomickém myšlení. Pro Hayeka i Keynese byla ekonomika choulostivý, záhadný organismus. Teď se v ní vlády vrtají jako v počítačovém kódu.

Odborný časopis Angewandte Chemie stáhnul článek Tomáše Hudlického kritizující inkluzivní náborové praktiky ve vědě. Kauzu stručně česky shrnul Ondřej Vrtiška, Hudlického příspěvek najdete zde. Se zatím nejbystřejší reflexí přišel na svém blogu Adam Přáda: upozorňuje na Hudlického mizernou argumentaci, zároveň se ho ale zastává před kritiky, kteří v jeho textu našli odpor k diverzitě jako takové.

Končí výroba dvoukolých vozítek Segway. Společnost jich chtěla udat sto tisíc za první rok a měsíc, celkové prodeje po osmnácti letech: 140 tisíc kusů. Mark Wilson vyjmenovává některé důvody neúspěchu.

[Audio] Alex Zanardi v devadesátých letech probublal středem pole F1, pak dvakrát vyhrál sérii CART. V roce 2001 přišel o nohy při nehodě, po které mu v těle zůstal jen litr krve, vrátil se ale za volant cestovních vozů a na handbiku vyhrál čtyři zlaté na paralympiádách. Minulou středu s ním vyšel bilanční rozhovor na Beyond the Grid, v pátek havaroval na handbiku, teď je v komatu a s blbou prognózou. Bylo by to ale zajímavé poslouchání i bez tohohle osudového rozměru: licitování o smlouvách, vypořádávání se se smůlou…

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo