Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Stát na značce a mlčet. Jak udělat výtah bezpečným, lámají si hlavu Američané, bojí se koronaviru

Svět

  5:00aktualizováno  13:26
Praha - Kdo někdy viděl snímky z Chicaga, Los Angeles či třeba Seattlu, dá mi jistě za pravdu, že americké metropole jsou proslulé velkým množstvím mrakodrapů a mnohapatrových kancelářských budov. Američané se nyní vzhledem k uvolňování restrikcí spojených s bojem proti koronaviru pomalu vracejí z home office zpět do svých pracoven, vyvstávají před nimi ale bezprecedentní problémy. Pro manažery firem v New Yorku, který byl posledních pár měsíců největším epicentrem nákazy v USA, jsou novou výzvou výtahy. S informacemi přišel americký deník The New York Times.

ilustrační snímek foto: MArtina Černotová

Poslední hodiny bezpolicejní zóny v Seattlu. Ultimátum končí, stroje se mají zakousnout do bariér

Z nepříliš dlouhé jízdy, kterou člověk sotva vnímal, se stal strašák a hádanka zároveň. Zaměstnavatelé a správci budov se předhánějí ve vymýšlení přísných pravidel regulujících jízdu vzhůru i dolů. Povinnost chránit si ústa a nos již zřejmě nikoho příliš nepřekvapí. Značky na podlaze signalizující, kde má cestující stát, povinnost hledět dopředu směrem ke dveřím a zákaz mluvení ovšem kladou laťku opět o něco výš. V praxi to tedy vypadá tak, že počet pasažérů je omezen na 4, kdy každý stojí ve svém rohu plechové krabice a vnímá trapné ticho. Jenže jak v takto omezeném režimu přepravit tisícovky pracovníků, kteří míří na směnu?

V šanghajském hotelu se cestující tlačítek dotýkají již pouze kapesníkem.
Jsou bezdotykové výtahy možností, ke které se bude budoucnost ubírat?

„Jde o dobrou zprávu pro ty, kdo nemají rádi formální diskuze o počasí při cestě výtahem. Jejich dny jsou totiž sečteny,“ říká Jonathan Woloshin, ředitel oddělení investic do nemovitostí ve firmě UBS, která se klientům stará o správu jejich majetku.

Některé firmy řeší situaci najmutím zvláštních konzultantů, kteří mají najít nejlepší možnou rovnováhu mezi bezpečností v samotném výtahu, který je kvůli svému uzavřenému charakteru ideálním místem pro šíření nového koronaviru SARS-CoV-2 pomocí kapének či aerosolu, a na druhé straně bezpečností při čekání na kabinu, jelikož hromadící se skupinky lidí také pochopitelně zvyšují riziko přenosu nákazy.

Přírůstek nakažených v USA činí 45 tisíc osob, jde o dosavadní rekord. Celkový počet infikovaných překročil 2,5 milionu

Richard Corsi, děkan Portlandské státní univerzity inženýrství a počítačové techniky, spočítal, kolik viru by přečkalo v kabině, kdyby nakažený člověk jel deset pater, během nichž by hovořil do telefonu a kašlal. Po výstupu, který by logicky uvolnil některé kapénky a pročistil prostor výtahu, by dle Corsiho v kabině zůstalo stále 25 % vyprodukovaného viru.

Aby kabina splňovala potřebné parametry platné vě většině amerických států, musí - dle Stanleyho výtahové firmy oslovené NYT - být alespoň 1,2 metru široký a 1,7 m dlouhý. „Abyste v takovém prostoru dodrželi doporučený rozestup, museli byste mít někoho na podlaze a někoho na stropu,“ říká Andrew Hardy, zastupitel firmy JEMB Realty, která vlastní například 33patrovou komerční budovu v newyorské finanční čtvrti či majestátní Resorts Casino Hotel v Atlantě. Ačkoliv se rozlohou samozřejmě podnik od podniku liší a mnohé firmy nabízejí prostornější kabiny, konstrukce výtahů obecně zkrátka není stavěná na období pandemie.

Bezdotykový výtah

Jak tento rébus vyřešit? JEMB Realty zavede v nově rostoucí komerční budově v Brooklynu systém, kdy člověk bude muset projít turniketem a zároveň s přiložením karty se rovnou přivolá výtah, který člověka odveze tam, kde pracuje. Hardy říká, že firma technologii plánovala již před pandemií, ale nyní se dle něj z pochopitelných důvodů stane mnohem využívanější. Pracuje se také s úpravou pracovní doby zaměstnanců.

Další nápady zahrnují lepší ventilaci, užití ultrafialového záření k likvidaci bakterií či použití materiálů, na kterých se bakterie nemohou udržet, již při samotné výrobě, říká odborník přes výtahy, profesor Lee Gray, z univerzity v Severní Karolíně. Dle jeho slov kultura vertikálního pohybu nečelila podobné výzvě od roku 1918, kdy si cílovou stanici nevolil cestující, ale poslíček obsluhující výtah.

Bezpečně nahoru v Česku

„Výtahy jsou samozřejmě uzavřené prostory, kde se v malém prostoru mohou setkat cizí lidé, nicméně kontakt bývá velice krátký. U výtahů, stejně jako u všech vnitřních prostor, je na místě častější úklid a dezinfekce a vzhledem k tomu, že lidé se při přivolávání a volbě patra dotýkají tlačítek, měli by si poté umýt ruce,“ uvedla na dotaz serveru Lidovky.cz Dana Šalamunová, tisková mluvčí hygienické stanice Středočeského kraje.

„Pravidelně desinfikujeme veškeré prostory, zejména místa, kde se lidé dotýkají, jako jsou např. madla eskalátorů, nákupní vozíky, toalety, přebalovací místnosti apod. Na výtazích je samolepka s upozorněním, aby výtah používali jednotlivě. Věříme, že návštěvníci mají sami zájem na tom, aby minimalizovali možnost nákazy a jak vidíme v praxi, nastavená pravidla opravdu dodržují,“ uvedla za nákupní centrum Eden Renata Nejtková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!