Hlavní obsah

Nová metoda dokáže detekovat nádory prostaty dříve, než se nemoc projeví

Novinky, das

Potíže při močení, časté chození na toaletu, později také nechuť k jídlu, hubnutí, únava... To vše patří k projevům karcinomu prostaty, zhoubného nádoru, jenž patří mezi nejčastější onkologické onemocnění českých mužů. Nová diagnostická metoda ale toto onemocnění dokáže rozpoznat ještě předtím, než se objeví tyto příznaky. Detekuje totiž již velmi malá ložiska nádoru.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné preventivní vyšetření sehrává u rakoviny důležitou roli.

Článek

Každý rok si diagnózu rakoviny prostaty nově vyslechne kolem 7500 Čechů. Z toho polovina mívá nádor lokalizovaný v prostatě, u necelé tisícovky nemocných se již objevuje pokročilý nádor, který začíná prorůstat mimo prostatu a asi u 700 nemocných se již jedná o nádor s metastázemi, a to nejčastěji v kostech.

Včasné odhalení nemoci je tak velmi důležité. Může nemocnému velmi významně ulehčit léčbu a dát i naději na mnohem kvalitnější život po ukončení léčby.

Důležitá prevence

Každý muž od 45 let věku by měl v rámci prevence rakoviny prostaty podstoupit preventivní vyšetření u urologa. Pokud má muž toto zhoubné onemocnění i v rodinné anamnéze, může vyšetření podstoupit již o 5 let dříve.

Padesátníci a starší by měli k urologovi docházet každý rok, anebo alespoň podstupovat prevenci u svého praktického lékaře.

Rakovina prostaty může zcela bez povšimnutí bujet i několik let

Zdraví

Podezření na karcinom prostaty může urolog pojmout na základě takzvaného palpačního vyšetření prostaty skrze konečník. Dalším ukazatelem mohou být vysoké hladiny PSA (prostatický specifický antigen) v krvi.

Pokud se během těchto vyšetření objeví podezření na nádor, lékař obvykle jedince posílá na biopsii, tedy odebrání vzorků tkáně prostaty, a to rovněž přes konečník. Nicméně ani negativní biopsie nevylučuje přítomnost nádoru a při přetrvávání podezření je nutné biopsii opakovat.

Nová metoda je šetrnější a přesnější

U nové metody fúzní perineální biopsie tomu tak být ale nemusí. Jedná se totiž o mnohem šetrnější a přesnější způsob vyšetření.

Systém je vybaven naváděcím zařízením, které umožňuje přístup přes hráz, což je prostor tvořený svaly mezi konečníkem a varlaty. Magnetická rezonance ozřejmí podezřelé ložisko a vytvořený obraz se následně propojí s ultrazvukem. Tím, že program spojí oba tyto obrazy, je možné přesněji zacílit patologická ložiska a provést rychlý, cílený a bezpečný odběr.

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a rakoviny prostaty

Zdraví

„Odpadají tím nepříjemná opakovaná vyšetření a odběry naslepo, ale především velká psychická zátěž s ohledem na dlouhodobou nejistotu. Oproti běžným vyšetřením se tak zvyšuje možnost záchytu i velmi malých ložisek. Fúzní perineální biopsie navíc umožňuje dřívější záchyt karcinomu, který běžně není vidět,“ vysvětluje Josef Stolz, primář pražské urologické kliniky UroKlinikum.

Vyšetření probíhá v lokální anestezii a nemocný může po půl hodině od zákroku odejít domů. „Následně doporučujeme 2 až 3 dny klidovější režim a zvýšit příjem tekutin na 2 litry,“ upozorňuje uroložka Monika Purmová.

Výsledky histologie jsou obvykle známy do 10-14 dní a na základě nálezu lékaři naplánují další postup.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám