Vašečka: Premiér Matovič nie je pripravený na funkciu, krajina si to odskáče

Matovičova vláda má sto dní. Sociológ Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute jej neupiera zásluhy v boji s pandémiou koronavírusu. Otvorene v rozhovore pre TV Pravda hovorí o tom, že koalícia je na spravovanie krajiny nepripravená a neskúsená. Vašečka má obavy, že Slovensko sa ani v tomto volebnom období „nevymaní z prekliatia stredne nízkych platov“. Dôvodom sú podľa neho chýbajúce reformy hospodárstva a chýbajúci lídri.

29.06.2020 06:00 , aktualizované: 11:00
debata (328)

Video: Kto dominuje v koalícií a ktorá strana sa stráca v dave? Prečo Michal Vašečka verí Igorovi Matovičovi, že nebude v politike kradnúť? Mal by mať premiér Matovič viac poradcov a počúvať ich? Prečo Vašečka tvrdí, že vláda sa nerozpadne?

Video

Akú máme vládu?

Táto vláda nedostala obligátnych sto dní, pretože vliezla do jednej z najťažších kríz, aké doteraz Slovensko zažilo. Patrí jej pochvala, že situáciu zvládla. Ale k moci prišla mimoriadne nepripravená. Týka sa to väčšiny strán koalície, ale v prípade najväčšej, hnutia OĽaNO, je to veľmi viditeľné. OĽaNO nepočítalo s tým, že bude „hrať prvé husle“. Hnutie Sme rodina získalo viac, ako by malo, a je, dovolím si tvrdiť, skutočným víťazom parlamentných volieb. Strany SaS a Za ľudí, ktoré majú pripravenejších ministrov ako ostatní, sa strácajú vo vládnom dave. Osobne koalíciu považujem za rozháranú a nepripravenú. Niektorí sa doslova hľadajú vo svojich funkciách a spoznávajú ministerstvá, na ktoré prišli.

Minulé vlády sa dali zadefinovať politicky aj ideologicky. Dá sa to aj v prípade Matovičovej vlády? Vyjadruje koalícia vôľu a náladu voličov?

Toto je najkonzervatív­nejšia vláda, akú Slovensko vo svojich dejinách malo. Zároveň ale platí, že sú tam aj subjekty, ktoré sa ku konzervativizmu nehlásia, ako je SaS. Strana Za ľudí je v tomto rozpoltená. Či je to odpoveď na objednávku spoločnosti? Vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho vychýlili politické kyvadlo masívne na jednu stranu, a ľudia už neočakávali od štátu nič, čo by im mohol ponúknuť. Ponuka, že ako prvé treba vyriešiť korupciu a potom bude všetko v poriadku, zvíťazila. A dodnes dominuje. Krik, že my sme neprišli do politiky kradnúť, už dlho nevydrží. Ľudia budú chcieť, aby im vláda niečo dala. Už nechcú heslá, ale niečo konkrétne.

Kauza prednostov okresných úradov, kauza Krištúfková… Môžu ľudia ešte stále veriť, že Matovič je ten, ktorý ide morálne obrodiť krajinu?

Verejnosť vníma, ako sa vyberajú persóny na ministerské pozície, akým spôsobom sa riadi štát. Kto prišiel po období oligarchizácie vyčistiť Augiášov chliev. Pokiaľ to prídu čistiť ľudia, ktorí sú nielen neskúsení, ale aj „nedovzdelaní“, verejnosť tomu neuverí. Pocíti, že výsledky sa nedostavia. V minulosti, keď sa menili garnitúry, tak tí, čo prichádzali k moci, mali pripravené stratégie a modely, ako budú riadiť, čo budú riadiť a čo budú meniť. A mali pripravených ľudí. To v tomto prípade naozaj nevidíme.

Európska únia po koronakríze dala na stôl osem miliárd pre Slovensko. Ale žiada zásadné reformy. Kto to z vlády urobí?

To je nepríjemná otázka a neviem na ňu odpovedať. Bojím sa, že Slovensko nebude schopné tie peniaze využiť. Neviem, či všetci vedia, že o tie peniaze budeme musieť súťažiť. Už dnes mnohé krajiny majú projekty pripravené a posielajú ich do Bruselu. Som skeptický a myslím si, že my projekty odovzdáme niekedy v októbri. A peniaze sa rozdelia iným krajinám. Mám vážne obavy, že to nepôjde tým smerom, ktorý by mohol naštartovať Slovensko tam, kam chcelo ísť. Do prvej ligy alebo kedysi sa hovorilo o jadre EÚ. Aby sme sa vymanili z prekliatia stredne nízkych príjmov a začali budovať ekonomiku na niečom inom, ako sú podniky z minulého storočia. Bojím sa, že k tomu nepríde. Obrazne to poviem: ak chcete prestať ťažiť uhlie na hornej Nitre, musíte povedať, čím to chcete ekonomicky nahradiť. Ani montážne linky v automobilkách už dlho nevydržia.

Ste veľmi skeptický… Ani jedna z koaličných strán nemá schopnosť, ľudí a lídrov, ktorí by v tomto dosiahli pokrok?

Netvrdím, že celá vláda je nepoužiteľná. Myslím si, že napríklad minister školstva je manažérsky zdatný, napriek tomu, že nemá veľa skúseností. V prípade ministerky spravodlivosti je správny človek na správnom mieste. A takto by som mohol pokračovať. Problém je, že to riadi človek, myslím premiéra Igora Matoviča, ktorý na to nie je pripravený. A neradí sa s tými, s ktorými by sa mal. Ak sa radí, tak nie vždy počúva a urobí si tak, ako to cíti. Je veľmi intuitívny, emocionálny. Ako opozičný politik by bol naďalej vynikajúci, ako premiér, žiaľ, musím to povedať, že „balónik vyfučal“.

Zostal Igor Matovič rebelom aj v premiérskom kresle?

Mám tendenciu veriť ľuďom, že rastú s výzvami. Matovič určite bude rásť, len problém je, že sa nevie zbaviť „všeľudovosti“ a vtipov na Facebooku. Už by som to definoval ako závislosť, podobne ako je to u Donalda Trumpa. Matovič prestáva myslieť na to, na čo by mal myslieť ako premiér. On má v hlave len jednu vec: akým spôsobom bude s ľuďmi komunikovať a ako s nimi udrží červenú niť spojenia. To nie je priestor pre premiéra, pre niekoho, kto chce niečo dosiahnuť.

Hovorí sa, že Donald Trump, Boris Johnson a Matovič sú jedno a to isté. Je to výstižné?

Je to výstižné. Tí traja majú v sebe niečo z populistov. Populisti sa vyznačujú tým, že delia spoločnosť na skorumpovanú elitu a na milióny obyčajných ľudí, ktorí sú odtrhnutí od elity. Populisti často menia názory. Skúsme sa pozrieť na realitu: z Igora Matoviča, ktorý bojoval s koronavírusom aj za cenu uzatvorenia hraníc okresov, zrazu máme premiéra, ktorý opustil už aj e-karanténu. Ideme z jedného extrému do druhého. Populisti nemajú ideologické pozadie. Igor Matovič nie je ideológ, dá sa mu veriť, že neprišiel do politiky kradnúť. Ale je otázne, či nebudú kradnúť tí okolo neho. A keďže on bude komunikovať s voličmi na Facebooku, tak si ani nemusí všimnúť, čo sa deje okolo. Viac sa bojím tých, ktorí sú okolo premiéra ako samotného Igora Matoviča.

Mal by mať premiér poradcov? Prečo ich má tak málo?

Mať poradcov považujem v prípade predsedu vlády za povinnú jazdu. Musí mať okruh ľudí, ktorým bude dôverovať. Ale mali by to byť skutoční experti. A mal by vedieť im načúvať. Samozrejme, musí mať vlastný rozum a vlastný odstup a pohľad. Každý líder, ktorý nepočúva, sa skôr či neskôr dostane do zajatia svojich predstáv o svete. Doteraz sme mali skúsenosti skôr so silnými osobnosťami, ktoré zvykli nepočúvať, lebo mali pocit, že všetko vedia. Nehovorím to v zlom. Rudolf Schuster bol silná osobnosť, ktorému aj niečo poradili, ale on si urobil po svojom. Profesorka Iveta Radičová je veľmi vzdelaná dáma, ale niekedy mala tendenciu počúvať nie úplne všetko, čo jej poradcovia hovorili. Igor Matovič nepočúva a zrejme ľuďom veľmi nedôveruje. Okruh ľudí, ktorým dôveruje, je veľmi malý. Ale vzhľadom na to, aké má skúsenosti a aký má rozhľad, je to úplne fatálne. Skôr či neskôr sa to prejaví. Mám strach z toho, čo bude v Bruseli. Čo bude Igor Matovič robiť, hovoriť a či vlastne bude rozumieť, ak sa s ním bude chcieť stretnúť iný premiér. Lebo z médií sa dozvedáme, že Igor Matovič sa už učí po anglicky a robí pokroky. To je sympatické, ale je to v tejto pozícii neskoro. Byť premiérom je vrcholná manažérska pozícia, na ktorú musíte prísť pripravený. V opačnom prípade si to odskáče celá krajina.

Bude vláda Igora Matoviča vládnuť štyri roky?

Vláda nepadne. Keby padla, moc zostane ležať na ulici a nebude ju mať kto zdvihnúť. Nikto, kto je pri zmysloch, sa nebude chcieť dostať k moci v čase obrovského prepadu ekonomiky a vysokej nezamestnanosti. Bojím sa, že táto vláda bude vládnuť až do momentu, kým sa jej podarí, za cenu veľkých obetí, dostať krajinu aspoň kdesi blízko k nule. Nemyslím si, že sa jej to podarí veľmi rýchlo. Čaká nás ťažké obdobie zapadnutia do bahna a dlho sa nebudeme vedieť vyhrabať. Ale vo chvíli, keď bude lepšie, príde snaha niektorých zmeniť túto vládu. Pretože tých, ktorí majú ambície, je tam dosť. Opakujem, za najväčšieho víťaza volieb považujem hnutie Sme rodina, ktoré systematicky testuje svoje ambície a zatiaľ všetko vychádza. Rozumie technike moci a bude schopné si porozumieť s inými technikmi moci. To hnutie OĽaNO nie je a ani nebude schopné.

© Autorské práva vyhradené

328 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Michal Vašečka #nová vláda