Hlavní obsah

Chcete propojit dům se zahradou? Vyzkoušejte keramické dlaždice

Právo, Sylva Svobodová

Terasa je náš druhý domov. Spojuje vnitřní prostory se zahradou a na podlahovou krytinu v interiéru může i opticky navazovat. Mnozí nedají dopustit na keramické dlaždice, které nabízejí nespočet designových variant. Hodí se i v okolí bazénů nebo jako nášlapné chodníky zakomponované do travní plochy.

Foto: Rako

Dlaždice ze série Piazetta Outdoor se převlékly za nadčasové teraco a mají autentický vzhled ušlechtilé kamenné drti spojené s cementem. Formát 60 x 60 cm, tloušťka 2 cm, tři barevné varianty: černá, světle šedá a béžová. Cena 1336 Kč/m2.

Článek

Nejčastěji se používají keramické dlaždice tloušťky 2 cm, které lze položit přímo do terénu: trávníku, štěrku nebo na plastové terče bez použití lepidel a spárovacích hmot. Ty, co mají tloušťku 3 cm, nabízejí ještě širší možnosti venkovního využití. Patří na pojezdové plochy, před garáže a velká veřejná prostranství.

Keramické dlaždice se prodávají ve stovkách variant a díky technologii digitálního tisku je kvalita a design dlaždic k nerozeznání od přírodních materiálů. Přitom se snadněji udržují a pokládají, jsou cenově dostupnější.

Do zahrady se hodí hlavně ty s věrným vzhledem dřeva nebo kamene, mohou i vzhledově plynule navázat na interiérovou krytinu.

Suchá pokládka na terče

Jaké má výhody? Keramická podlaha na terčích se přizpůsobí i pevnému, nerovnému podkladu, lze ji kdykoliv rozebrat. U nastavitelných terčů můžete upravit jak jejich výšku, tak sklon.

V případě terčů s teleskopickou hlavou jde o sklon až 10 %. Snadno tak dorovnají pevný, ale spádovaný podklad. Takto visutá podlaha má jen minimální nároky na údržbu, velmi dobře větrá, lze pod ní vést různé rozvody. Konstrukci je možné kdykoliv opravit či rozebrat.

Foto: Keramika Soukup

Kolekce venkovní dlažby Multiquartz20 má sílu 2 cm a je hodně oblíbená. Dokonale imituje kámen, prodává se ve třech odstínech a je dostupná ve formátu 60 x 60 cm za 1199 Kč.

Foto: Rako

Spojení hladkého matného povrchu se vzhledem betonu se škrábanci a opotřebováním představuje série Rebel Outdoor. Dá se pořídit v odstínu tmavě šedé, světle šedé, béžové. Výhodou dlaždic tl. 2 cm je výborná čistitelnost, vysoká odolnost. Cena 1336 Kč/m2.

Nosnost terče je podle typu v rozsahu 500 kg až 1200 kg. Díky regulačnímu klíči se dá nastavit výška terče z vnějšku bez manipulace s dlažbou.

Mezerníky v hlavě terče slouží pro vymezení spár mezi dlaždicemi v rozsahu 2 až 4,5 mm. Spáry zajišťují odtok a vypařování vody, přitom nepůsobí rušivě.

Dlaždice do štěrku

Pokládka do štěrku je cenově výhodná a jde o dobré řešení pro terasy, pergoly a chodníky. Probíhá rychle, zvládne ji i šikovný kutil, a to s minimálními nároky na nářadí a materiál. V případě poškození lze navíc dlaždice snadno vyměnit.

Pergola nás ochrání před sluncem i deštěm

Zahrada

Jak budeme s nášlapy spokojeni, záleží zejména na stabilitě podloží dlaždic. A předpokladem stability pokládky je správná příprava podkladu, hlavně rovný a dobře zhutněný štěrkový podklad.

Foto: Bauhaus

Vymývaná dlažba Dunaj formát 40 x 40 x 4 cm nebo 40 x 60 x 4 cm. Velikost kamínků 4 až 8 mm, 10 až 16 mm.

Foto: Keramika Soukup

Univerzální dlažba Subway imitující beton je k dispozici ve třech šedých odstínech a 3 formátech: 30 x 60, 60 x 60 a 60 x 120 cm. Série zahrnuje i schodovky, sokly a patchworkové dekory. Cena 60 x 60 cm za 499 Kč/m2, 60 x 120 cm za 699 Kč/m2.

Začneme s podložím, kdy z prostoru odstraníme zeminu do hloubky 20 cm. Na dno položíme geotextilii, abychom zamezili promíchání zeminy s následnou vrstvou. Do výšky 15 cm nasypeme štěrk o velikosti 8 až 16 mm a vrstvu zhutníme udusáním.

V druhé vrstvě nasypeme jemnější štěrk o velikosti 4 až 8 mm do výšky cca 4 cm. Štěrk rovnoměrně rozhrneme, vodováhou zkontrolujeme rovinnost. Nakonec dlaždice vložíme do štěrku a usadíme je gumovou palicí.

Dlaždice u bazénu

Musí být vždy protiskluzné, které se hodí na bosou nohu. Jde o materiály s protiskluzností minimálně typu B, schody pod vodou už jsou s protiskluzností typu C, tedy nejvyšší.

Venkovní krby zahřejí, navíc umějí i vařit

Zahrada

Odborníci doporučují menší formáty keramických dlaždic, u výstupu z bazénu lze volit i mozaiku. Malé formáty mají větší procento spárované hmoty na metr čtvereční. Spárami také voda snadněji odtéká a samotná dlažba je na povrchu sušší.

Foto: Keramika Soukup

Série Treverkhome20 je kvalitní mrazuvzdorná dlažba od italského výrobce. Má sílu 2 cm, jednoduše se pokládá a též čistí. Je to věrná imitace dřeva ve čtyřech různých odstínech, dostupná ve formátech 40 x 120 cm za 1499 Kč/m2 a 60 x 60 cm.

Vždy vybírejte dlaždice mrazuvzdorné s nízkou nasákavostí! V našem klimatickém pásmu by měla být nasákavost zvoleného materiálu do 1 %. Dbejte na správnou pokládku a s ohledem na bazénovou chemii a čisticí prostředky je šikovné zvolit epoxidové spárovací hmoty.

Výhody dlaždic

Jednoduchá instalace s možností vyjmutí dlaždic pro možné opravy, servis.

Vysoká bezpečnost díky protiskluznému povrchu R11/B, vysoká chemická odolnost, nulová nasákavost.

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Zahrada

100% mrazuvzdorný materiál odolný ke změnám teplot. Lepší čistitelnost v porovnání s betonovými dlaždicemi, vhodné vysokotlaké čištění.

Vysoká pevnost a nižší hmotnost keramických dlaždic snižuje zatížení konstrukcí (na balkonech).

Anketa

Máte na terase před domem dlažbu, nebo jiný materiál?
Dlažbu
50,6 %
Jiný materiál
27,1 %
Dlažbu i jiný materiál
8 %
Nemáme dům
14,3 %
Celkem hlasovalo 704 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Houpačku prostě milujeme všichni

Houpání je nejpříjemnější způsob odpočinku, který si po práci zasloužíme. A proto by houpačka neměla chybět v žádné zahradě! Uvidíte, bude v kurzu. Milují ji...

Slunečníky vykouzlí přívětivý stín

Komfortní zahradní nábytek a kvalitní slunečník. Dvojice, bez níž se v létě těžko obejdete. Relax ve stínu, bez prudkého slunce, i za mírného deště prodlouží...

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších...

Výběr článků

Načítám