Hlavní obsah

Více bezpečnostních programů není zárukou vyšší bezpečnosti

Novinky, bri

Bezpečnostní experti neustále upozorňují uživatele na to, jak důležité je počítače i mobilní zařízení chránit antivirovým programem. Řada lidí se ale mylně domnívá, že více bezpečnostních aplikací zajistí vyšší bezpečnost. To ale není pravda, jak upozornili experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Alarmující na tom je, že tyto mylné představy o zabezpečení nemají pouze běžní uživatelé, ale také IT manažeři mající na starosti podnikové sítě a připojené sestavy. Dokládá to průzkum společnosti Dimensional Research, který se právě na znalosti IT expertů na bezpečnost zaměřoval.

„Některé organizace stále ještě žijí v mylné představě, že více různých produktů znamená větší bezpečnost. Měly by ale přijmout fakt, že někdy je méně více,“ komentoval výsledky průzkumu Miloslav Lujka, Channel Team leader ve společnosti Check Point.

Ten přiblížil i hrozící rizika: „Používání produktů od různých dodavatelů jednoduše zvyšuje složitost a potenciálně může ohrozit bezpečnost organizací. Organizace potřebují konsolidované kyberbezpečnostní řešení, které posílí obranu a zároveň zlepší reakci na všechny formy útoků.“

Kyberúřad zaznamenal při koronakrizi asi o třetinu víc incidentů

Bezpečnost

Pokud budou v rámci jednoho systému aplikovány stejné bezpečnostní aplikace – například dva antivirové programy – nemusí systém fungovat korektně a detekce nemusí být přesná. Podobná poučka platí také o dalším softwaru, který má za úkol chránit. To nahrává pochopitelně především počítačovým pirátům.

Nezvané návštěvníky totiž dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Nic se nemá přehánět

Jak je z řádků výše patrné, nic se ale nemá přehánět. Téměř polovina světových organizací má i tak nasazeno šest až 40 bezpečnostních řešení. Není tedy překvapením, že prakticky všechny společnosti používají více dodavatelů zabezpečení, 27 % větších organizací používá 11 až 40 produktů různých dodavatelů, což může představovat bezpečnostní riziko.

Vhodné je myslet také na to, že pouze bezpečnostní software zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám