Hlavní obsah

Dům s fasádou do oblouku nabízí rodině hezké výhledy. Kvůli nim si jej nechala postavit

Novinky, Jana Nesvadbová

Nádherné výhledy byly důvodem, proč se rodina na Doudlebsku v Jihočeském kraji rozhodla ve stejné obci, jen o kus dál, postavit nový dům. Ze svého původního domova totiž zdaleka tak pěkný výhled neměla. Na mírně svažitém pozemku si proto majitelé nechali postavit dům nový. Jeho tvar zaujme už na první pohled. Má totiž půdorys do oblouku.

Foto: Petr Zikmund

Dům má fasádu vyklenutou do oblouku.

Článek

Rodina z nového domu, který vyrostl na Doudlebsku, bydlela ve stejné obci už přes 20 let. Pak se ale objevila možnost koupit parcelu na kopci. Ten je na okraji obce a svažuje se k západu, s převýšením cca 4,5 metru. Příjezdová komunikace k němu vede z východní strany. Delší stranou je příjemně orientovaný na jih.

Pro vyhlídku na Pacifik si majitelé nemohli přát lepší dům

Tipy a trendy

„Byla by škoda takovou příležitost nevyužít, pozemek má unikátní výhledy na pohoří Blanského lesa i jeho nejvyšší vrchol Kleť,“ objasňuje důvody rozhodnutí stavět nový dům, prakticky jen o několik desítek metrů dále, jeho majitel.

Nebyl to, jak by se mohlo zdát, jen takový náhlý, divoký impulz. Naopak, stavba nového domu zabila hned dvě mouchy jednou ranou. Původní starší dům volal po odchodu dospělých dětí po rekonstrukci. Začít tedy znovu, moderně a na lepším místě bylo proto mnohem zajímavějším řešením.

Foto: Petr Zikmund

Bohaté prosklení domu je stíněno žaluziemi.

Foto: Petr Zikmund

Z domu se otevírá nádherný výhled na pohoří Blanského lesa i jeho nejvyšší vrchol Kleť.

Od počátku bylo jasné, že nový dům bude zděný, v pasivním standardu a že má být co nejvíce prosklený. Architekti pak přišli s nápadem na protáhlém obdélníkovém pozemku se šířkou necelých 16 metrů vytvořit atypický objekt s půdorysem připomínajícím prohnutý luk. Díky vyklenutí jižní strany tak mají obyvatelé domu ničím nerušené, doslova panoramatické výhledy.

Střecha letního sídla připomíná slavné vojenské boudy

Tipy a trendy

„Největší dynamiky zaoblení dosahuje oblouk v obývacím pokoji. Důvodem byla snaha oddálit obytné prostory od hranice pozemku, zajistit soukromí a ty nejlepší výhledy do okolí. Tradiční kvádr by byl agresivní, místnosti by byly vtlačeny příliš blízko k sousednímu pozemku a chyběl by ten intimní odstup vyplněný zahradou. Tvar domu je díky oblouku jemný a přirozený,“ vysvětluje architekt.

Dům v pasivním standardu se státní dotací
Cihlový dům byl navržen tak, aby splňoval pasivní standard. Jeho 25 cm silné cihlové zdivo je proto zateplené minerální rohoží a hliníková okna jsou osazena tepelně izolačními trojskly. Dům si dobře drží energii v zimě a v létě ji naopak nepouští do interiéru. Vzduchotěsnost obálky byla ověřena prostřednictvím tzv. Blower door testu, což pomohlo majitelům získat na dům dotaci z programu Zelená úsporám.

Stavba je řešena jako přízemní, ovšem s podsklepením, které díky svahu na západní straně volně přechází v krytou terasu. Přízemí domu je obytné, také jeho nejzápadnější část je tvořena terasou, jíž chrání proti nepřízni počasí skleněná stěna.

Naopak na východní straně je střecha přízemí protažena směrem k příjezdové cestě a vznikla zde tak dvě chráněná parkovací stání.

Dům vypadá jako pevnost z modrého betonu ukrývající se v palmovém lese

Tipy a trendy

Hlavní vstup do domu je umístěn na severní stranu domu. Za ním je zádveří, z  něj návštěvník pokračuje do chodby, odkud má možnost vstoupit do hlavní denní místnosti spojující v sobě kuchyň, jídelnu a obývák, a také do dalších dvou pokojů, eventuálně do šatny, koupelny a na toaletu. Ložnice má pak svou vlastní koupelnu a také saunu.

Anketa

Změnili byste adresu kvůli hezkému výhledu?
Ano, proč ne?
63 %
Byl by to asi jeden z důvodů.
13,2 %
Nevím.
4 %
Asi bychom se rozhodovali podle jiných hledisek.
19,8 %
Celkem hlasovalo 1502 čtenářů.

Technické informace

Autor projektu: Josef Vostracký, Ateliér Vostracký

Zastavěná plocha: Rodinný dům 143 m², zastřešená terasa na úrovni přízemí 24 m², plocha přístřešku pro parkování 35 m², podzemní podlaží 53 m², sklad 23 m².

Konstrukce: Podzemní podlaží je zděné ze šalovacích vybetonovaných tvárnic, strop železobetonový. Obvodové zdivo přízemí, příčky a překlady jsou z cihelného systému Heluz.

Zateplení stavby: Minerální rohože ve dvojitém roštu.

Fasáda: Zavěšená fasáda z desek a modřínových latí.

Dveře a okna: Dveřní systémy a okenní systémy s trojitým izolačním sklem Schüco, výrobce Dafe-Plast.

Vytápění: Tepelné čerpadlo s vrtem

Reklama

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám