Hlavní obsah

Čína přijala kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong

Peking
Aktualizováno

Vrcholný orgán čínského parlamentu, stálý výbor, v úterý schválil kontroverzní bezpečnostní zákon pro Hongkong. Informovala o tom japonská agentura Kjódó. Zákon už podepsal i čínský prezident Si Ťin-pching a začne platit ještě v úterý. Podle kritiků právní předpis v někdejší britské kolonii, která je zvláštní administrativní oblastí Číny, omezí svobodu.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zásah hongkongské policie proti demonstrantům

Článek

V Hongkongu proti zavedení zákona v posledních dnech protestovaly stovky lidí.

Čínský parlament schválil návrh bezpečnostního zákona už na konci května na svém plenárním zasedání. Stálý výbor, který plní funkci parlamentu v době, kdy se zrovna nekoná každoroční plenární zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců, a jehož třídenní zasedání začalo v neděli, se v červnu zákonem  zabýval už podruhé.

Čínský parlament schválil návrh zákona omezujícího práva Hongkongu

Svět

Zákon definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Zároveň určuje tresty za tyto činy.

Nejtěžším postih, se kterým bezpečnostní zákon pro Hongkong počítá, je doživotní vězení. Uvedl to šéfredaktor deníku Global Times Chu Si-ťin s odkazem na představitele, kteří jsou s obsahem zákona seznámeni. Chu poznamenal, že podrobnosti o zákonu budou zveřejněny během úterý. Za jaký čin bude doživotí hrozit, neupřesnil.

Doufám, že mezinárodní společenství bude nadále hovořit za Hongkong a že vystupňuje úsilí, aby bránilo poslední zbytky naší svobody.

Nový zákon může mít pro Hongkong nejzávažnější důsledky od roku 1997, kdy se tato britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Umožnil by mimo jiné poprvé rozmístit bezpečnostní složky pevninské Číny v Hongkongu, který má Pekingem zaručenou vysokou míru autonomie.

 Strach v Hongkongu

Jeden z nejvýznamnějších představitelů demokratického hnutí v Hongkongu Joshua Wong oznámil, že odstupuje z postu lídra opozice. Zdůvodnil to podle Reuters tím, že se stane hlavním terčem čínského bezpečnostního zákona: „Pokud můj hlas nebude brzy slyšet, tak doufám, že mezinárodní společenství bude nadále hovořit za Hongkong a že vystupňuje úsilí, aby bránilo poslední zbytky naší svobody.”

Svou činnost se ze stejných důvodů rozhodla ukončit i demokratická strana Demosisto, kterou Wong založil.

Policie v Hongkongu zatkla při protestech 53 demonstrantů

Svět

Současná správkyně města Carrie Lamová, kterou oponenti už řadu měsíců kritizují za podřízenost Pekingu, prohlásila, že jí nepřísluší zákon komentovat, neboť zasedání v Pekingu týkající se návrhu ještě neskončilo. Následně odmítla odpovídat na jakékoli otázky týkající se zákona.

Tchaj-wan, který Peking považuje za svou vzbouřenou provincii, bezpečnostní zákon odsoudil. Uvedl také, že zákon bude mít vážné dopady na městské svobody, lidská práva a rozvoj. Tchaj-wan rovněž ujistil, že podporuje svobodu a demokracii v Hongkongu.

Japonský vládní mluvčí podle agentury Reuters řekl, že schvalování návrhu bezpečnostního zákona je politováníhodné, protože to podkopává důvěru v princip jedné země, dvou systémů, který má Hongkongu zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám