Hlavní obsah

Poslanci budou znovu jednat o rozpočtu

– Praha
Novinky, jam

Poslanci znovu jednají o novele státního rozpočtu, která počítá s navýšením deficitu pro rok 2020 na rekordních 500 miliard korun. Návrh je nyní ve druhém čtení. Opozice s navyšováním nesouhlasí. Novinky jednání Poslanecké sněmovny přenášejí živě.

Živě: Jednání sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Vláda vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO) před týdnem hlasy ANO, ČSSD a KSČM poslala novelu do druhého čtení. Nyní se k poslancům návrh vrací z výborů.

Rekordní schodek 500 miliard protlačila koalice do druhého čtení

Domácí

Opozice s navyšováním schodku nesouhlasí, chybí jí hlavně přesné zdůvodnění, na co peníze budou použity. Zároveň opoziční poslanci požadují, aby kabinet doložil, kolik a kam už peníze poslal.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před poslance s novelou rozpočtu předstupuje letos již potřetí. Poslední schválený schodek je ve výši 300 miliard korun, to ale podle šéfky státní kasy pro rozhýbání české ekonomiky, která utrpěla v důsledku epidemie koronaviru a zavedených vládních opatření, nestačí. Schillerová proto navrhuje zvýšení deficitu na půl bilionu korun.

Minulý týden to před zahájením mimořádné schůze kvůli rozpočtu kritizovali hlavně zástupci opozičních ODS a TOP 09.

ON-LINE: Kalousek vyplísnil Babišovu vládu: Utrácíte, jako by žádná krize nebyla

Domácí

„Babiš se tváří, že rozdává, ale on není Ježíšek. Nejsou to jeho peníze, ale občanů. Vláda předložila pouze balík bezradnosti a místo toho, aby udělala logické kroky, jako dát víc peněz lidem, tak spíš přemýšlí o tom, jak víc peněz vybrat,“ prohlásil například tehdy na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám