Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sečteno. V prvním kole prezidentských voleb v Polsku zvítězil Duda. Postoupil i starosta Varšavy

Svět

  9:19aktualizováno  9:50
Varšava - V nedělním prvním kole prezidentských voleb v Polsku zvítězil současný prezident Andrzej Duda se ziskem 43,5 procenta hlasů. Konečné výsledky v úterý zveřejnila státní volební komise. Jelikož Duda, důležitý spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, nezískal nadpoloviční počet hlasů, čeká zemi 12. července druhé kolo voleb hlavy státu.

Polský prezident Andrzej Duda. foto: Foto Grzegorz Jakubowski / KPRP

V něm se proti Dudovi postaví varšavský primátor Rafal Trzaskowski, kandidát největší polské opoziční strany, proevropské Občanské platformy, jehož podpořilo 30,46 procenta voličů.

V Polsku se zavřely volební místnosti. První dějství vyhrál současný prezident Duda, ještě ale není konec

Na třetím místě skončil nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Holownia, který získal 13,87 procenta hlasů, čtvrtý pak zástupce krajně pravicového uskupení Konfederacja (Konfederace) Krzysztof Bosak se 6,78 procenta hlasů. Předsedu Polské lidové strany (PSL) Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze podpořilo 2,36 procenta voličů a levicového kandidáta Roberta Biedroně 2,22 procenta hlasujících. Celkem se o nejvyšší post ucházelo jedenáct mužů.

Státní volební komise vyhlášení konečných výsledků musela několikrát odložit, protože se čekalo, než informace o tom, jak volby dopadly, dodají komise z několika míst v Británii.

Voleb se zúčastnilo 64,51 procenta oprávněných voličů, což je v prvním kole hlasování nejvíce od roku 1995.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která na volby vyslala své pozorovatele, podle portálu gazeta.pl kritizuje předvolební kampaň hlavních kandidátů. Upozornila například, že Duda někdy používal xenofobní a homofobní jazyk. OBSE se také nelíbilo to, že veřejnoprávní Polská televize „se stala nástrojem kampaně prezidenta usilujícího o znovuzvolení a některé její materiály vyznívaly výrazně xenofobně a antisemitsky“.

Duda v předvolební kampani vystupoval coby obhájce konzervativních hodnot, jako je rodina v jejím tradičním pojetí. Opakovaně přitom dával najevo odpor vůči hnutí za posílení práv leseb, homosexuálů a transsexuálů.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...