Hlavní obsah

PlayStation 5 se na pultech obchodů objeví v půlce listopadu

Novinky, abr

Společnost Sony prozradila o chystané konzoli PlayStation 5 již prakticky vše. Pod pokličkou zatím drží jen informace o přesné dostupnosti a ceně. Obě tyto informace však již unikly na internet, a tak již ani ty nejsou tajemstvím.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Zástupci společnosti Sony pouze doposud svorně uváděli jen to, že se nová pětka objeví na pultech obchodů před Vánocemi. Leaker IronManPS5 však nyní prozradil, že by se tak mělo stát takřka přesně v polovině listopadu, konkrétně v sobotu 14. listopadu.

Načasování je poměrně překvapivé, neboť většina technologických společností plánuje prodejní premiéry svých novinek na všední dny. Japonský elektronický gigant chce ale dát pravděpodobně hráčům čas, aby si během dnů volna konzoli pořádně užili.

Všechna tajemství PlayStationu 5 prozrazena

Hardware

Boj o přízeň hráčů

Ceny obou chystaných provedení se na internetu objevily již dříve. Klasický PlayStation 5 bude údajně stát 499 eur (13 300 Kč). Verze bez optické mechaniky bude levnější, případní zájemci za ni zaplatí 399 eur, tedy v přepočtu 10 650 Kč.

Je nutné zdůraznit, že vedení Sony zatím oficiálně ceny konzolí nepotvrdilo. A to samé platí také o zahájení prodeje. Vzhledem k tomu, že do oficiálního startu zbývají ještě čtyři měsíce, je možné, že se plány nakonec ještě přehodnotí.

Sluší se připomenout, že PlayStation 5 bude o přízeň hráčů soutěžit s konkurenčním Xboxem Series X od Microsoftu. Je tedy více než pravděpodobné, že se oba podniky budou snažit přinést svou konzoli na trh co nejdříve, a pokud možno s co nejatraktivnější cenovkou.

Přesná dostupnost Xboxu nebyla zatím prozrazena, stejně jako jeho případná cenovka. Ví se pouze to, že přijde také před Vánocemi.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před Vánocemi.Video: archív výrobce

Vysoký výkon samozřejmostí

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám