Ďalšia rana pre autosalón v Ženeve. Nebude ani v roku 2021

Fanúšikovia autosalónov nemajú dôvod na radosť. Potom, ako v marci organizátori len pár hodín pred otvorením zrušili tohtoročný autosalón v Ženeve, prichádza ďalšia zlá informácia. Brány jednej z najdôležitejších automobilových výstav ostanú zatvorené aj v roku 2021.

30.06.2020 12:00
debata (3)
Za zrušením stoja problémy s financiami a obavy... Foto: GIMS
autosalon ženeva, zrušeny Za zrušením stoja problémy s financiami a obavy z nízkej návštevnosti.

Dôvodom pre zrušenie budúceho ročníka autosalónu sú chýbajúce financie, nezáujem automobiliek vystavovať a klesajúci záujem verejnosti. „Väčšina vystavovateľov v prieskume uviedla, že sa pravdepodobne nezúčastní autosalónu v roku 2021 a radšej by prišli na autosalón o rok neskôr,“ informujú organizátori ženevského autosalónu v oficiálnom vyhlásení.

Organizátori navyše majú pochybnosti o možnej návštevnosti v budúcom roku. Počas minulých rokov sa na podujatí zúčastnilo približne 10-tisíc novinárov z celého sveta a 600-tisíc návštevníkov. Očakáva sa, že kvôli obavám z možnej nákazy by aj v budúcom roku na autosalón prišlo omnoho menej ľudí.

Ženevský autosalón otvorí svoje brány najskôr v... Foto: GIMS
ženava autosalon Ženevský autosalón otvorí svoje brány najskôr v roku 2022.

Tohtoročné podujatie museli organizátori zrušiť len pár hodín pred jeho otvorením. Donútilo ich k tomu nariadenie Švajčiarska, ktoré zakázalo organizáciu podujatí s viac ako 1 000 účastníkmi. V tom čase však boli prípravy na otvorenie výstavy v plnom prúde. Mnoho automobiliek už malo pripravené svoje vozidlá priamo na výstavisku. Náhle zrušenie organizátorom spôsobilo veľké škody. Sekeru vo výške 11 miliónov švajčiarskych frankov (10,3 milióna eur) sa nepodarilo zmazať ani vďaka štátnej finančnej injekcii.

Organizátori autosalónu požiadali Švajčiarsko o pôžičku. Krajina im schválila 16,8 milióna švajčiarskych frankov (15,75 milióna eur). Organizátori kvôli prísnym podmienkam však financie odmietli. V podmienkach pôžičky bola povinnosť zorganizovať výstavu v roku 2021. Prvý milión frankov (940-tisíc eur) mali organizátori navyše vrátiť v júni 2021.

V hre je aj zmena na pozícii organizátorov. Výstavu by pod svoje krídla mohla prevziať spoločnosť Palexpo SA, ktorá je zároveň majiteľom výstaviska. Autosalóny však už niekoľko rokov bojujú s klesajúcim záujmom verejnosti, ktorej vstupné je jedným z hlavných zdrojov príjmov organizátorov.

Veľké autosalóny budú mať v najbližších rokoch veľké problémy s prežitím. Výstavy sa môžu zmeniť na lokálne akcie. Automobilky čoraz častejšie pristupujú k zverejňovaniu noviniek prostredníctvom internetu. Ide pre nich o rýchlejší a lacnejší spôsob ako odhaliť svoje novinky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón #autosalón Ženeva
Články podľa značiek