Šéf europarlamentu napsal Babišovi. Odmítl, že by se rezoluce vměšovala do věcí Česka

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 6. 2020 14:19
Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se ohradil proti tvrzení české vlády, že rezolucí kritizující možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše se europoslanci částečně vměšují do českých vnitřních záležitostí. V dopise zaslaném Babišovi šéf europarlamentu rovněž odsoudil výhrůžky, kterým čelili čeští členové kontrolního výboru EP poté, co je premiér označil za vlastizrádce.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Podle rezoluce, kterou Evropský parlament schválil v polovině června, český premiér zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert. Babiš toto tvrzení dlouhodobě odmítá s argumentem, že Agrofert vložil do svěřenských fondů a nemá na něj vliv.

Nezávazná rezoluce europarlamentu vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Česká vláda v pondělí části rezoluce kritizovala kvůli tomu, že se podle ministrů pokouší zasahovat do vnitřních záležitostí ČR. Europoslanci podle Babišova kabinetu usnesením také narušují presumpci neviny a předjímají výsledky unijních auditních řízení na téma možného premiérova střetu zájmů, který šéf české vlády dlouhodobě odmítá.

Sassoli dnes Babišovi připomněl, že EP na základě unijních smluv kontroluje hospodaření s rozpočtem EU, jehož součástí jsou i dotace pro členské země. Poslanci mají podle Sassoliho právo žádat od komise a dalších unijních orgánů důkazy, zda je s evropskými penězi nakládáno v souladu s pravidly.

"Rezoluci přijatou Evropským parlamentem je proto třeba považovat za součást tohoto procesu a za akt založený na jeho pravomocech rozpočtové kontroly a demokratického dohledu," napsal šéf EP.

 

Právě se děje

Další zprávy