Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slovenský policejní prezident končí. Má na chod policie odlišný názor než ministr vnitra

Svět

  14:31aktualizováno  14:34
Bratislava - Slovenský policejní prezident Milan Lučanský v úterý ohlásil rezignaci ke konci srpna a ministr vnitra Roman Mikulec ji přijal. Lučanský svůj krok zdůvodnil kromě jiného tím, že se jeho pohled na další práci policie liší od pohledu nové vlády premiéra Igora Matoviče.
Slovenská policie (ilustrační foto)

Slovenská policie (ilustrační foto) foto: Reprofoto

Do čela policie Lučanský nastoupil po předloňské vraždě novináře Jána Kuciaka, z níž kriminalisté obvinili celkově pět osob. V uplynulých měsících policie pod jeho vedením také začala stíhat 13 soudců v největší korupční kauze ve slovenské justici či obvinila několik dalších lidí v jiné velké korupční aféře.

‚Aby nějaká vymletá hlava nezablokovala vstup do Bratislavy.‘ Matovič chce blokády silnic označit za trestný čin

„Nechci nést odpovědnost za začínající úpadek dobře vybudovaného policejního sboru, který nedokážu ovlivnit, protože už nyní mi vedení ministerstva sáhlo na pravomoci. Nikdy se nesmířím s politizací policejního prezidenta, ať si už pod tím vládní koalice představuje cokoliv,“ napsal v prohlášení Lučanský, který od policie plánuje zcela odejít. Dodal, že s novým ministrem vnitra Mikulcem má rozdílné názory na chod policie, ale také další témata.

Mikulec podle své mluvčí Barbary Túrosové žádost Lučanského o odchod z policie přijal. Mluvčí rozdílné postoje Mikulce a Lučanského ve věci fungování policie potvrdila. „Byť se s panem Lučanským v mnoha tématech shodují, existuje i řada oblastí, ve kterých mají odlišný názor na to, jak by měl policejní sbor vypadat a fungovat,“ řekla Túrosová. Jméno možného Lučanského nástupce ministerstvo zatím neoznámilo.

Zástupci tří ze čtyř stran nynější vládní koalice, která se ujala moci po únorových parlamentních volbách, již dříve žádali výměnu šéfa slovenské policie. Předchozí vláda změnou zákona znemožnila ministrovi vnitra odvolat policejního prezidenta z vlastního podnětu; nově tak ministr může udělat na základě odůvodněného návrhu, který podpoří aspoň třípětinová většina parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost. Tutu většinu stávající koalice ve zmíněném výboru má.

Matovičova vláda po nástupu do úřadu slíbila kromě jiného boj proti korupci a očistu justice. Parlament by měl v příštím období volit také nového generálního prokurátora, který zastává klíčovou pozici v trestním řízení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!