Hlavní obsah

Krumlovské otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě

Český Krumlov

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě. Shodli se na tom během úterního jednání zástupci Českých Budějovic a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě. Shodli se na tom zástupci Českých Budějovic s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Článek

„Dnes byla definitivně opuštěna myšlenka na vybudování nového divadelního traktu mimo zámeckou zahradu státního hradu a zámku. Definitivně zůstává v dalších variantách už jenom úvaha umístění otáčivého hlediště uvnitř zámecké zahrady,” řekl náměstek primátora Českých Budějovic Juraj Thoma (OPB).

Začala oprava otáčivého hlediště

Kultura

Nové hlediště, před nímž hraje Jihočeské divadlo, by mohlo vzniknout poblíž nynějšího, v půli cesty mezi nynější točnou a zaniklým jezírkem. Podle Thomy má toto místo podstatnou výhodu v tom, že k němu přiléhá takzvaná produkční zahrada, jíž se někdy říká broskvovna. „V té by mohlo vzniknout komplexní zázemí pro nové otáčivého hlediště," řekl.

Podle Thormy by měla být kapacita nové točny přinejmenším stejná, jakou má nynější hlediště. Tam se vejde 644 diváků. Dalším krokem bude, že město vypíše architektonickou soutěž. Odhad nákladů na stavbu je podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 asi 1,5 miliardy korun.

Letošní sezona je zrušená

Thoma připomněl, že město po roce 2018 při schůzkách s ministrem kultury upozorňovalo, že přesun otáčivého hlediště mimo zámeckou zahradu v sobě skrývá řadu nebezpečí. Přesunem by se přišlo o marketingovou značku založenou na tom, že divák jede za zážitkem do zámecké zahrady, která je v areálu památky zapsané na seznamu UNESCO.

Jihočeské divadlo ruší sezonu otáčivého hlediště v Českém Krumlově

Kultura

České Budějovice, jimž točna patří, mají smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce roku 2023. Letos tam divadlo nehraje, protože se točna opravuje, sezona je zrušená.

Nynější hlediště je v provozu od roku 1994. Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb, které byly loni dohromady 55 milionů korun. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58 863 diváků, tržby ze vstupného byly 43,3 milionu korun. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám