Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mezi horníky z dolů ČSM je 17 procent nakažených koronavirem. „Je to špatné,“ ví hygiena

Aktualizováno -
30. června 2020
17:13
Autor: ČTK, sova - 
30. června 2020
15:45

Mezi testovanými pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku je nejméně 17 procent pozitivních na koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19. Původní podíl nakažených činil 15 procent, epidemiolog Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě poté pro Českou televizi upřesnil, že se číslo zvýšilo na 17 procent. Pozitivních bylo přes 500 z více než 3400 odebraných vzorků. Všechny vzorky ještě nejsou vyhodnoceny.

„Je to špatné, protože ten podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních ještě přibude,“ řekl Kopřivík. Plošné testování na dolech nařídila KHS kvůli tomu, že tam začalo přibývat nakažených.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí řekl, že většina pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je bez příznaků. Hospitalizovaných je z celého kraje 28 lidí.

Ohnisko se objevilo i v Dole Darkov

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla že v úterý byly odebrány vzorky 50 zaměstnancům Dolu ČSA. Jde o statistický vzorek. Pokud by se ukázalo, že počet nakažených je v tomto vzorku v statisticky významný, dělalo by se plošné testování i tam.

Už dříve absolvovali plošné testování pracovníci Dolu Darkov, kde se objevilo první ohnisko covidu-19 v OKD. Tam už se ale situace stabilizovala. Dosud tam bylo evidováno 511 případů, ale od pátku žádný nový nepřibyl.

Testování v dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 (26. 6. 2020) Testování v dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 (26. 6. 2020) | ČTK / Ožana Jaroslav

Zpřísněná opatření v regionu

Chattová řekla, že od 3. do 12. července bude mít OKD výluku provozu, během které se budou dělat opravy zařízení stěžejního pro těžbu. „Jedná se o dlouhodobě plánovanou výluku, která nesouvisí se situací kolem koronaviru,“ řekla mluvčí.

Výluka se podle ní bude týkat řádově tisíců lidí ve všech lokalitách. „Několik dnů se bude těžit omezeně, některé dny vůbec. Na všech dolech to nebude stejné, jednotlivá místa mají svůj vlastní harmonogram. Už od počátku roku si to některé skupiny napracovávaly,“ řekla Chattová. V dolech pracuje celkem okolo 8000 lidí. Kvůli koronaviru dosud přerušil těžbu jen Důl Darkov.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, v úterý začala platit nová zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorech nebo vozidlech veřejné dopravy nosit roušky. Opatření nařídila Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa