Je to špatné, říká hygienik. Mezi testovanými na covid v dolech ČSM je 17 procent pozitivních

Mezi testovanými pracovníky dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku je nejméně 17 procent pozitivních na koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19. V úterý odpoledne to České televizi řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. „V současné době je podíl nakažených okolo 17 procent, stále čekáme na poslední výsledky z laboratoří,“ dodal Kopřivík s tím, že konečné číslo může být ještě vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Karvinsko (Aktualizováno: 17:15 30. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl ČSM Sever

Důl ČSM Sever, kde jsou někteří pracovníci nakaženi onemocněním covid-19. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Je to špatné, protože ten podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních ještě přibude,“ řekl Kopřivík. Plošné testování na dolech nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě kvůli tomu, že tam začalo přibývat nakažených.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí řekl, že většina pozitivně testovaných v Moravskoslezském kraji je bez příznaků. Hospitalizovaných je z celého kraje 28 lidí.

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla že v úterý byly odebrány vzorky 50 zaměstnancům Dolu ČSA. Jde o statistický vzorek. Pokud by se ukázalo, že počet nakažených je v tomto vzorku statisticky významný, dělalo by se plošné testování i tam.

Výluka provozu

Už dříve absolvovali plošné testování pracovníci Dolu Darkov, kde se objevilo první ohnisko covidu-19 v OKD. Tam už se ale situace stabilizovala. Dosud tam bylo evidováno 511 případů, ale od pátku žádný nový nepřibyl.

Chattová řekla, že od 3. do 12. července bude mít OKD výluku provozu, během které se budou dělat opravy zařízení stěžejního pro těžbu. „Jedná se o dlouhodobě plánovanou výluku, která nesouvisí se situací kolem koronaviru,“ řekla mluvčí.

V pondělí přibylo v Česku 202 nakažených koronavirem. Denní nárůst po dvou dnech klesl

Číst článek

Výluka se podle ní bude týkat řádově tisíců lidí ve všech lokalitách. „Několik dnů se bude těžit omezeně, některé dny vůbec. Na všech dolech to nebude stejné, jednotlivá místa mají svůj vlastní harmonogram. Už od počátku roku si to některé skupiny napracovávaly,“ řekla Chattová. V dolech pracuje celkem okolo 8000 lidí. Kvůli koronaviru dosud přerušil těžbu jen Důl Darkov.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, v úterý začala platit nová zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorech nebo vozidlech veřejné dopravy nosit roušky. Opatření nařídila Krajská hygienická stanice v Ostravě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme