Kičura zostáva vo väzbe, rozhodne ešte NS SR

Bývalý predseda Správy štátnych hmotných (SŠHR) rezerv Kajetán Kičura zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v utorok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

30.06.2020 16:47 , aktualizované: 19:25
Kajetán Kičura Foto:
Eskorta privádza exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v utorok 30. júna 2020
debata (14)

Kajetána Kičuru obvinil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, sudca ho vzal do tzv. kolúznej väzby 23. apríla.

Ako informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, podľa sudcu naďalej trvá dôvod kolúznej väzby a to obava z možného ovplyvňovania svedkov. Obhajca podal sťažnosť, definitívne tak rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

Ako konštatoval právny zástupca Kajetána Kičuru Rastislav Palovič, sudca pre prípravné konanie ŠTS zamietol žiadosť obvineného z väzby a ani ju nenahradil.

Video: Právny zástupca Kajetána Kičuru Rastislav Palovič reaguje na rozhodnutie súdu ponechať ho vo väzbe.

Video

„Úprimne, je to pre mňa paradoxné rozhodnutie, lebo sudca mi vo väčšej časti dal za pravdu, napríklad najmä čo sa týka môjho názoru, že dôvodnosť obvinenia zoslabla. Ponechal ho vo väzbe, respektíve zamietol našu žiadosť z dôvodu, že treba vykonať ešte niektoré nevyhnutné úkony s tým, že dôrazne upozornil prokurátora, že ich treba vykonať čo najskôr, rádovo v najbližších dňoch,“ zdôraznil Palovič. Pripomenul tiež, že vypovedali už všetci kľúčoví svedkovia a jeho klient stále trvá na svojej nevine.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla 21. apríla obvinenia voči bývalému šéfovi SŠHR SR za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Vzhľadom na to, že Kajetán Kičura je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten v stredu 22. apríla dal súhlas na jeho vzatie do väzby a následne Úrad špeciálnej prokuratúry SR doručil sudcovi pre prípravné konanie ŠTS Banská Bystrica návrh na vzatie obvineného do väzby. Väzbu pre hrozbu ovplyvňovania svedkov ŠTS potvrdil a následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol Najvyšší súd SR.

Kajetán Kičura ešte v druhej polovici marca, v súvislosti s uzatvorenými zmluvami na dodávku zdravotníckych pomôcok, vypovedal na NAKA. Zároveň odmietol obviňovanie z korupčného správania v súvislosti s nákupom rýchlotestov na koronavírus aj s nákupom dvoch bytov v centre Bratislavy jeho synom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Správa štátnych hmotných rezerv #Kajetán Kičura