Fauci varoval Senát: V USA by mohlo být až 100 000 nakažených denně

Pokud bude pokračovat současný trend pandemie covidu-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až 100.000 nově infikovaných lidí za den. Na jednání v Senátu to dnes řekl epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci.

Uznávaný odborník rovněž poznamenal, že se Spojené státy nemohou spoléhat na to, že bude objevena účinná vakcína. Vyzval jednotlivé státy ke spolupráci, napsala agentura Reuters.

"Myslím, že je důležité říci vám a americké veřejnosti, že se velmi obávám toho, že situace může být velmi špatná," řekl Fauci. Při zachování současného tempa šíření nákazy by jej nepřekvapilo, kdyby nově nakažených brzy přibývalo denně v šesticiferných hodnotách. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40.000.

Spojené státy zažívají nový rozmach nákazy po týdnech klesající tendence pandemie a uvolňování ochranných opatření. Nejlidnatější státy Kalifornie a Texas i další hlásí rekordní počty nově infikovaných, řada místních samospráv proto znovu zavádí některá omezení společenského života či nařizuje nošení roušek.

"Je mimořádně důležité mít k dispozici bezpečnou a účinnou vakcínu pro každého v této zemi," řekl epidemiolog. Dodal však, že "není žádná záruka", že taková vakcína bude k dispozici. Američané proto podle něj musí spolupracovat a šíření viru zabránit společným úsilím.

Spojené státy jsou v absolutních číslech nejhůře zasaženou světovou zemí, registrují již bezmála 2,7 milionů pozitivních nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo již přes 129.000 lidí.

Související

Anthony Fauci

Fauci: Omikron si v USA nakonec najde v podstatě každého

Varianta koronaviru omikron si vzhledem ke své vysoké nakažlivosti "nakonec najde v podstatě každého", řekl v úterý poradce amerického prezidenta Joea Bidena a epidemiolog Anthony Fauci. USA se podle něj nyní nacházejí na prahu období, kdy budou moci "žít s virem" a díky imunizaci obyvatelstva a dostupnosti léků bude léčba covidu-19 jednoduchá.

Více souvisejících

Anthony Fauci USA (Spojené státy americké) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy