Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nakažených může být až 100 tisíc denně, varoval USA epidemiolog. Lidé mají nosit roušky

Autor: ČTK, sova - 
30. června 2020
19:25

Pokud bude pokračovat současný trend pandemie covidu-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až 100 000 nově infikovaných lidí za den. Na jednání v Senátu to v úterý řekl epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci. Uznávaný odborník rovněž poznamenal, že se Spojené státy nemohou spoléhat na to, že bude objevena účinná vakcína. Vyzval jednotlivé státy ke spolupráci, napsala agentura Reuters. Odborníci v USA vyzvali americké občany k nošení roušek v jakékoli situaci, jakkoli prezident Trump účinnost ochranných pomůcek zlehčuje.

„Myslím, že je důležité říci vám a americké veřejnosti, že se velmi obávám toho, že situace může být velmi špatná,“ řekl Fauci. Při zachování současného tempa šíření nákazy by jej nepřekvapilo, kdyby nově nakažených brzy přibývalo denně v šesticiferných hodnotách. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40 000.

Americké senátory přesvědčoval o vážnosti situace kolem koronaviru ve Spojených státech epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci (30. 6. 2020). Americké senátory přesvědčoval o vážnosti situace kolem koronaviru ve Spojených státech epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci (30. 6. 2020). | Reuters

Spojené státy zažívají nový rozmach nákazy po týdnech klesající tendence pandemie a uvolňování ochranných opatření. Nejlidnatější státy Kalifornie a Texas i další hlásí rekordní počty nově infikovaných, řada místních samospráv proto znovu zavádí některá omezení společenského života či nařizuje nošení roušek.

Vakcína bez záruky

Je mimořádně důležité mít k dispozici bezpečnou a účinnou vakcínu pro každého v této zemi,“ řekl epidemiolog. Dodal však, že „není žádná záruka“, že taková vakcína bude k dispozici. Američané proto podle něj musí spolupracovat a šíření viru zabránit společným úsilím.

Spojené státy jsou v absolutních číslech nejhůře zasaženou světovou zemí, registrují již bezmála 2,7 milionu pozitivních nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo již přes 129 000 lidí.

kuniksicht ( 30. června 2020 22:04 )

To je vocas, ten zlehcuje všechno. Umí se jen chvastat, machrovat,urážet všechny, co s jeho názorem nesouhlasí, uvalovat sankce, zvyšovat cla a rozsevat chaos svými geniálním myšlenkami a ciny. Bodejť by ne, když je tento narcis,.... stabilní génius,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa