Hlavní obsah

Ve školách v Bílovci se intenzivně pracuje

Novinky, Lenka Hatlapatková

Bílovecké školy ani v době letních měsíců nezejí prázdnotou. Základní školy Komenského i T. G. Masaryka procházejí totiž od června rekonstrukcí za více než deset milionů korun. Žáci obou škol se tak od září mohou těšit na další nové odborné učebny.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

„Přestože nouzový stav ochromil na jaře život v celé zemi, snažíme se ze všech sil, aby letošní naplánované investice byly realizovány,“ říká starostka města Renata Mikolášová.

„Opravujeme městské byty, zateplujeme fasády, prostor bývalé prodejny Kola – šicí stroje přestavujeme na nový byt a nebytový prostor, v sokolovně už máme nové vstupní schody, pustili jsme se do úpravy bývalé autobusové zastávky u Špice a vyčištění potůčku Jablůňka. V části Havlíčkovy ulice budujeme nové chodníky a díky dotaci z programu Efekt vyměníme a doplníme také svítidla veřejného osvětlení ve městě, stožáry, výložníky a z části také trasu kabelového vedení. U obou bíloveckých základních škol řešíme opravu kanalizace. Kromě toho zde v době letních měsíců probíhají také rekonstrukce, na které jsme získali peníze z dotací,” uvedla starostka.

V Základní škole Komenského se tak žáci i učitelé mohou těšit na novou venkovní učebnu, která vznikne úpravou školního atria. Současná dlažba bude vyměněna na výukovou zpevněnou plochu, chybět nebude ani potřebné stínění proti slunci a v rámci sadových úprav zde přibydou vegetační prvky určené pro výuku jako jsou záhony, keře a další. Nová venkovní učebna bude bezbariérová.

Náklady na realizaci projektu „Stavební úpravy a vybavení odborných učeben ZŠ Komenského II.: Blíže k přírodě, blíže k sobě samým“ ve výši 4,73 milionu korun jsou hrazeny z dotace z IROP, 8. výzvy MAS Regionu Poodří – 4.1. „Podpora výchovy a vzdělávání“, podíl města činí celkem 261 tisíc korun.

Ze stejné výzvy je financován také projekt „Stavební úpravy a vybavení odborných učeben ZŠ T. G. Masaryka II.: Areál praktických činností – od virtuální reality zpátky na zem“. Ve škole díky tomu bude vybudována cvičná kuchyňka s přípravnou a také odborné dílny. Zároveň zde vznikne další bezbariérová toaleta a na školní zahradě budou provedeny sadové úpravy, které navážou na úpravy provedené v roce 2019. Na této investiční akci v hodnotě zhruba 5,8 milionu korun se město Bílovec podílí částkou zhruba 1,1 milionu korun.

„Díky těmto projektům se zvýší kvalita výuky v obou našich základních školách, vzniknou zde potřebné prostory a nové odborné učebny, které přispějí ke kvalitnější výuce,“ pokračuje starostka a dodává, že již začátkem roku proběhly úpravy také v ZŠ Stará Ves, a to v rámci projektu „Rekonstrukce sociálního zařízení v ZŠ a MŠ Stará Ves“, spolufinancované ze 3. výzvy MAS Regionu Poodří v rámci Programu rozvoje venkova.

„Od ledna do dubna letošního roku bylo opraveno stávající nevyhovující sociální zařízení pro dívky i chlapce v druhém poschodí této školy. Nechali jsme zcela rekonstruovat zdravotechnické rozvody a silnoproudou elektroinstalaci, toalety mají nové obklady i dlažby a samozřejmě i nové vybavení,“ popisuje starostka práce v této základní škole v hodnotě zhruba 676 tisíc korun, na které město přispělo 281 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám