Hlavní obsah

Babišovy příjmy blednou před Valentou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Statisíce i miliony na účtech, ale také statisícové a milionové dluhy. Tak vypadají majetková přiznání poslanců, senátorů i členů vlády za loňský rok, která museli politici do úterý zaslat do centrálního registru oznámení. Nepřekvapí, že na předních místech žebříčku se drží premiér Andrej Babiš (ANO), který sice kvůli zákonu o střetu zájmů vložil svůj majetek do svěřenských fondů, ale zisky z jeho firem mu dál plynou na účet. Jeho příjmy ale „blednou“ před loňskými zisky senátora Iva Valenty (zvolen za Soukromínky), jinak označovaného za krále hazardu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

Článek

Podle veřejného přiznání loni přistálo na Babišově účtu téměř 215 mil. korun. Například z Agrofertu inkasoval 90 171 426,76 koruny, dalších skoro 27 mil. korun činil jeho příjem ze švýcarské banky a lucemburské pojišťovny.

Premiér přiznal i „drobné“, jako třeba 350 korun od Honební společnosti Bžany nebo 1300 Kč od hnutí ANO.

Šéf brněnské ČSSD nepřiznal milionový majetek. Dostal pokutu 3000 korun

Domácí

Valenta přiznal 2 027 869 766 korun, které pocházejí z patnácti firem, kde senátor figuruje jako společník nebo člen statutárního či dozorčího orgánu. Firmy přitom sídlí nejen v Česku, ale také na Slovensku či na Kypru. Nejznámější je sázková společnost Synot. Senátor si – jak přiznal – loni pořídil třeba starožitnosti v ceně 3 592 400 Kč, spořicí a termínované vklady v hodnotě 437 421 902 korun či motocykl za 1 452 603 koruny. V rubrice smlouvy o zápůjčce uvedl bez bližšího upřesnění nabytí 268 960 466 korun a na hotovosti pět milionů korun.

Lidé s vysokými příjmy si daně vyřizují sami

Finance

Zhruba čtyřicet milionů korun přiznal místopředseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09), kterému peníze plynou z firmy Orlík nad Vltavou. Jeho majetek se podle přiznání loni rozrostl také o další vodní plochy, lesní pozemky a ornou půdu.

Na koupi pozemků vsadil také senátor Tomáš Czernin, potomek šlechtického rodu (TOP 09), který za ornou půdu utratil 2 520 700 korun a dalších 2,7 mil. za lesní pozemek. Jako podnikatel v lesnictví a zemědělství si vydělal 5 836 922 korun a jako zaměstnanec firmy Czernin Dymokury 600 000 korun.

Bez vedlejšáku jen hrstka

Cestovní ruch či prodej potravin pravidelně vynáší miliony místopředsedovi dolní komory a předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Za loňský rok si připsal necelých deset milionů korun. Stejně jako velká část zákonodárců přiznal Okamura také dluh ve výši přes 3,7 mil. korun v podobě hypotéky.

Poslanci a senátoři půl roku bez platu, navrhuje Klaus ml.

Domácí

Přes 810 tisíc korun inkasoval za své působení na Masarykově univerzitě další z místopředsedů dolní komory, šéf ODS Petr Fiala. Současně si pořídil auto na leasing ve výši 200 tisíc korun.

Rekordmankou ve výši dluhu je poslankyně Marcela Melková (ANO), která si půjčila 8 590 000 korun, dalších více než 412 tisíc činí spotřebitelský úvěr. Naproti tomu za stejnou sumu, ale bez dluhu si pořídil byt místopředseda Senátu Jan Horník (STAN).

Hned tři hypotéky v celkové částce přes 2,5 mil. korun má na krku místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který si loni pořídil za 150 tisíc korun starou volhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám