Hlavní obsah

Belgický král se kál za zvěrstva v Kongu

Právo, nek, DPA, BBC

Belgický král Philippe se v úterý jako první panovník své země omluvil za násilí, krutosti a ponižování, kterých se Belgičané dopouštěli v době koloniální nadvlády v Kongu, dnešní Demokratické republice Kongo.

Foto: Profimedia.cz

Belgický král Philippe

Článek

V dopise konžskému prezidentovi Félixovi Tshisekedimu král napsal, že ve Svobodném státě Kongo, prakticky soukromém majetku tehdejšího belgického krále Leopolda II. (vládl v letech 1865–1908), byly spáchány „akty násilí a krutosti, které dodnes zatěžují naši kolektivní paměť“.

Neslýchané krutosti

Philippe také přiznal, že Konžané trpěli a snášeli ponižování i v letech 1908 až 1960, kdy už země nebyla přímo v rukou belgického krále, ale kolonií belgického státu.

„Chtěl bych vyjádřit své hluboké politování nad ranami minulosti, jejichž bolest nyní ožívá kvůli diskriminaci, která je stále přítomna v našich společnostech,“ zdůraznil panovník. Slíbil, že bude „nadále bojovat proti všem formám rasismu“ a usilovat o to, aby se Belgie se svou koloniální minulostí vyrovnala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Antverpách strhli sochu Leopolda II.Video: Reuters

Belgická nadvláda v Kongu se vyznačovala nebývalou brutalitou a terorizováním místních lidí. Historici odhadují, že jen za vlády Leopolda II. přišlo o život až deset milionů Konžanů, téměř polovina tehdejšího obyvatelstva. Chod kolonie, který řídila armáda, se zaměřoval na rabování bohatých přírodních zdrojů, zejména kaučuku, slonoviny, ale i diamantů, mědi, zlata a kobaltu.

Africká země slaví 60. výročí nezávislosti

Philippe zaslal dopis Tshisekedimu u příležitosti včerejšího, 60. výročí nezávislosti jeho země. Omluva přišla navíc v době, kdy i v Belgii propukly demonstrace kvůli smrti amerického černocha George Floyda při květnovém zákroku v Minneapolisu. Belgičtí aktivisté poškodili několik pomníků krále Leopolda II., a v Antverpách úřady dokonce nechaly odstranit jeho sochu. Včera měla zmizet také Leopoldova busta v Gentu.

Poškozena byla ale nedávno i socha krále Badouina I., za jehož vlády Kongo získalo v roce 1960 nezávislost. Pachatelé ji polili červenou barvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám