Hlavní obsah

5G internet je v Praze a Kolíně, O2 spustilo komerční provoz

Novinky, mif

O2 nabídlo od července jako první tuzemský operátor rychlý 5G internet. Zákazníci si jej mohou pořídit za symbolickou jednu korunu. Pro příjem nejrychlejší mobilní sítě je ale zapotřebí chytrý telefon, který umí s tímto standardem pracovat.

O2 spouší v Praze o Kolíně 5G síťVideo: Novinky

 
Článek

Surfovat na nejrychlejší síti mohou všichni zákazníci neomezených tarifů NEO Zlatý a Platinový a také tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Nabídka za jednu korunu se jmenuje „Balíček 5G na zkoušku“, zákazníci si mohou tuto službu aktivovat v on-line samoobsluze.

Hlavní výhoda spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabídne rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil
Foto: Novinky

5G vysílač od O2

To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech. I proto nebude síť sloužit pouze pro připojení mobilů, ale využití nalezne také v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.

Příjem 5G internetu musí podporovat i přístroj uživatele. Na nejrychlejší mobilní standard jsou v současnosti z nabídky operátora připraveny přístroje Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20+ 5G a také Samsung Galaxy A51 5G. Tyto přístroje bude O2 k příležitosti spuštění 5G internetu v Česku nabízet s několikatisícovou slevou.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze.

Postupně by se navíc nabídka měla rozšířit o další telefony. Řada výrobců však není na standard 5G připravena vůbec, využívat nejrychlejší mobilní internet například nemohou ani nejnovější iPhony od Applu.

Lidé mohou 5G internet od O2 využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. Ještě během léta se bude pokrytí signálem rozšiřovat. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

O2 je jediným operátorem, který nabízí 5G připojení pro koncové zákazníky. Vodafone a T-Mobile možnosti 5G testují.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám