Hlavní obsah

Budíte se během noci? Vaše tělo tím něco naznačuje

Novinky, bok

Kvalitní a nepřerušovaný spánek je pro organismus i lidské duševní zdraví v mnoha ohledech přínosný. Takový luxus se ale poštěstí v poslední době málokomu. Mnoho lidí spí málo, řada z nich se navíc v noci budí, často i několikrát. Důvodů pro to může být hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Padáte často večer doslova únavou, ale když si jdete lehnout, nedaří se vám hned usnout? Budíte se během noci, někdy i opakovaně, třeba i ve stejný čas? Tím vším vám dává vaše tělo najevo, že něco není v pořádku.

Aby ale řešení celé situace, respektive problému, kvůli kterému se budíte, nebylo tak jednoduché, je třeba se zaměřit i na to, v kterou noční hodinu se budíte nejčastěji. Podle toho je pak snazší zjistit, co vás trápí, cituje server Yourtango.

Problém s usínáním – mezi devátou a desátou večer

Chodíte spát kolem deváté či desáté večer téměř pravidelně, i tak ale máte mnohdy problém s usínáním? Na vině je podle odborníků nahromaděný stres.

Starosti o rodinu, práci, výchova dětí, řešení několika úkolů najednou, to všechno naši mysl zaměstnává natolik, že večer mozku dlouho trvá, než se dostane do klidu.

Jak se naučit zvládat stres a minimalizovat jeho dopady na organismus

Zdraví

Nejjednodušším způsobem, jak si zajistit poklidné usínání, je večerní meditace. Vyhraďte si chvilku jen pro sebe a uveďte se do klidu.

Zapomeňte na starosti a povinnosti a soustřeďte se na dýchání. Podobně přínosný může být poslech relaxační hudby, a to minimálně půl hodiny před ulehnutím.

Probouzení mezi jedenáctou večer a jednou hodinou ráno 

Tradiční čínská medicína si zakládá na tom, že každý problém souvisí s nějakým konkrétním orgánem v těle. Probouzíte-li se často mezi jedenáctou večerní a jednou hodinou ráno, jde o časové období spojené se žlučníkem, který je spojen s emocemi.

Bylinky, které ochrání žlučník a pomohou při jeho podráždění

Styl

Podle dané medicíny má žlučník na starosti naši vášeň pro život, jednání i asertivitu. Je-li náš žlučník v „pohodě”, náš život je vyrovnaný a cítíme se spokojení. Ovládá-li ale náš život plachost, vášnivé stavy či potíže s rozhodováním, není jeho stav v rovnováze.

Probouzení mezi jednou a třetí hodinou ranní

Posté jste řešila, že přítel doma nic neudělá? Chlubil se před vámi kolega v práci povýšením? Vytočil vás někdo při cestě do práce? To všechno jsou stavy, kdy se projevuje hněv, který je spojen s játry.

15 tipů, jak udržet játra v co nejlepší kondici

Zdraví

Když prožíváme stavy hněvu, který neumíme přirozeně ventilovat, vše se „ukládá” v průběhu času v játrech. Pokud už je toho moc, připomene nám naše tělo tento nahromaděný hněv, často právě během noci.

Probouzení mezi třetí a pátou ráno

V této době jsou v těle nejaktivnější plíce. V tradiční čínské medicíně jsou zodpovědné za pohyb energie v celém těle a za poskytnutí imunitní ochrany. Rovněž je známo, že signalizují stavy deprese a zármutku.

Když plíce nefungují

Zdraví

Pokud procházíte těžkým obdobím, které na vás má zásadní vliv a vy se s ním neumíte vypořádat, může se to projevovat právě probouzením v uvedený čas.

Probouzení mezi pátou a sedmou ráno

Chcete si dopřát ráno delší odpočinek a nevstávat brzy, přesto se mezi pátou a sedmou i tak budíte? Na vině může být příliš aktivní střevní systém, který bývá spojován s emocionálními bloky.

Kysané zelí je vitaminová bomba plná mléčných bakterií pro naše střeva

Zdraví

Někdo vám ublížil a vy se bojíte znovu někomu důvěřovat? Máte strach z toho, co bude v budoucnu, bojíte se riskovat? To vše jsou stavy, které mají podle čínské medicíny zásadní vliv na nerovnováhu v tlustém střevě.

Základním účelem střeva je přijímat odpad a zlikvidovat vše, co v těle nepotřebujeme. Fyzická funkce tohoto orgánu je pak přímo spojena s duchovním aspektem a duševní pohodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak cukr ničí náš spánek

Mnozí lidé vědí, že cukr a jeho častá konzumace se se zdravým životním stylem příliš nemusí, přesto jsou to právě laskominy plné cukru, po kterých sahají, když...

Rady, jak přemoci úzkost a lépe se vyspat

Jste unavení a i když ležíte v posteli a snažíte se usnout, váš mozek vám to pod tíhou negativních myšlenek nedovolí? Pak zkuste několik rad od odborníků na...

Výběr článků

Načítám