Hlavní obsah

Češi letos koupili kryptoměny za téměř dvě miliardy

– Praha

Zájem o kryptoměny – především o nejznámější bitcoiny – se mezi Čechy v meziročním porovnání zvýšil asi o 20 procent. Během prvního pololetí tedy nakupili virtuální mince zhruba v hodnotě 1,8 miliardy korun, 90 % obchodů tvoří právě bitcoiny. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bitstock.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin má tedy mezi ostatními virtuálními měnami, jako je ethereum či například litecoin, stále neotřesitelnou vedoucí pozici. Jeho kurz se od začátku roku zvýšil o třetinu na 9100 USD, což odpovídá asi 217 000 Kč.

„Bitcoin měl za sebou působivý růst na začátku roku, který zbrzdila koronavirová krize. Investoři si nicméně záhy uvědomili, že jde na rozdíl od akcií o alternativní aktivum se slušným potenciálem růstu. Ten by měl navíc v druhé polovině roku pokračovat překročením psychologické hranice 10 000 USD/BTC,” uvedl ředitel Bitstocku Martin Stránský.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Zatím nejníže se letos Bitcoin obchodoval 13. března, kdy spadl až ke 4000 dolarům (95 410 Kč). Naopak dosavadní letošní maximum bylo 10 450 USD (249 260 Kč). Například na přelomu let 2017 a 2018 se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 475 750 Kč, což byl absolutní rekord.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Kvůli velmi kolísajícím kurzům již dříve Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

„Bitcoin je kryptoměna první generace, na kterou navazují novější digitální měny, které už umí nabídnout třeba i pojištění vkladů,“ podotkl Daniel Tanner z Platon Finance, českého krypto startupu.

Bitcoiny se za 11 let staly nejznámější kyberměnou

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na...

Výběr článků

Načítám