Majský opäť neprišiel na súd. Žneme to, čo Kočner s Trnkom zasiali, vyhlásil prokurátor Šanta
1.7.2020 11:14
akt. 30.03.2021 05:14

Majský opäť neprišiel na súd. Žneme to, čo Kočner s Trnkom zasiali, vyhlásil prokurátor Šanta

Jozef Majský. Zdroj: TASR
Uložiť článok
Obžalovaný podnikateľ sa už roky úspešne vyhýba procesu. Prokurátor Ján Šanta hovorí o obštrukciách. Naznačil, že Jozefovi Majskému môže pomáhať nemocnica v českom Šumperku, kde sa obžalovaný zdržiava.

„Už v roku 2004 sa začalo to, čo žneme dodnes,” vyhlásil prokurátor Ján Šanta na dnešnom verejnom zasadnutí na Najvyššom súde. Obžalovaný Jozef Majský opäť neprišiel.

Dnes sa konalo verejné zasadnutie v kauze BMG a Horizontu. Majský ale nedal súhlas, aby sa dnešné zasadnutie konalo v jeho neprítomnosti. Z neúčasti sa ospravedlnil a požiadal o nový termín. Odvolal sa na hospitalizáciu v súkromnej nemocnici v Šumperku.

Na Majského je vydaný aj európsky zatykač. V polovici júna ho zadržala česká polícia a teraz sa koná o jeho vydaní do rodného Slovenska.

Pozrite si vyjadrenie prokurátora Jána Šantu a obhajcu Petra Filipa po skončení zasadnutia:

Šanta: zázračne zhoršený stav

„Ja sa pýtam, prečo práve Šumperk? Nájdeme túto odpoveď. My ju už aj vieme,” naznačil Šanta prepojenia českej nemocnice s Majským. Nepozdáva sa mu ani to, že keď sa česká polícia pýtala na adresy, kde sa v zahraničí zdržiava, obžalovaný ich neprezradil.

Majský vraj včera podstúpil operáciu, dnes ho ale vypočúvajú v Česku.

„Čo zasiali Dobroslav Trnka s Marianom Kočnerom v roku 2004, to žneme dnes,” vyhlásil prokurátor pred súdom. Pripomenul medializované informácie o tom, že Kočner pred rokmi dal pokyn vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi. Ten sa následne obrátil na krajského prokurátora s pokynom o prepustenie z väzby. Šanta hovorí, že tam sa začali obštrukcie, ktoré dodnes pokračujú.

Vidí jednoznačné súvislosti medzi postupom v procese a zdravotným stavom Majského. „Opäť raz, ak sa vytýčil termín zasadnutia, opäť raz sa zázračne zhoršuje zdravotný stav obžalovaného Majského a ten odchádza do Českej republiky,” dodal Šanta.

Starý chorý muž

Majského obhajca Peter Filip po slovách prokurátora vyhlásil, že je úprimne prekvapený. „Je to zneváženie môjho klienta. Je to 74-ročný starý chorý muž,” obhajoval svojho klienta. Adresy v Prahe si jeho klient vraj nepamätá preto, že tam nikdy nebýval. 

„Vždy, keď som sa dozvedel, že sa niečo deje, oznámil som to. To, že sa nachádza v Šumperku, malo byť súdu známe, lebo som predkladal aj správy, kde boli lekárske správy v Šumperku,” vyhlásil trojčlennému senátu.

„Nečakal som, že po doplneniach znaleckých posudkov bude pokračované v trestnom stíhaní obžalovaného.” Filip oznámil, že podal Ústavnú sťažnosť. „Tieto postupy, zatýkací rozkaz a európsky zatýkací rozkaz, aj pokračovanie trestného konania, považujem za nezákonné,” odôvodnil.

Ďalší pokus v júli

Šanta súdu navrhol, aby sa ďalší termín zasadnutia vytýčil na začiatok augusta. „Alebo sa obžalovaný dostaví na zasadnutie dobrovoľne, o čom mám pochybnosti, alebo dá súhlas na konanie v neprítomnosti, o čom mám tiež pochybnosti, alebo ho Česká republika vydá,” povedal.

Pred novinármi priznal, že za roky sa nazbieralo toľko odročených zasadnutí a pojednávaní, že to už ani nepočíta.

Súd napriek tomu rozhodol, že ďalšie zasadnutie bude už 29. júla. Podľa obhajcu Filipa je tento termín nereálny.

Dnešné stretnutie sa napokon nekonalo, keďže na to neboli splnené podmienky. Predsedníčka senátu Alena Šišková v úvode stretnutia ale zhrnula doterajšie kroky za posledné štyri roky, ako postupoval súd aj znalci, ktorí posudzovali zdravotný stav Majského. Z ich záverov vyplýva, že obžalovaný si „nevyžaduje ústavnú zdravotnú starostivosť a môže sa aj zúčastniť na pojednávaní".

Roky beztrestný

Majského prípad dodnes nie je uzavretý. Najskôr mu súd vymeral dvanásť, neskôr deväť rokov. Podnikateľ sa však odvolal na Najvyšší súd. Keď ten rozhodol, že bude pokračovať v konaní, obžalovaného opäť hospitalizovali v českej nemocnici v Šumperku.

Kauza sa podľa dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu začala krachom spoločností Horizont a BMG Invest koncom roka 2001. Škodu vyčíslil na 488 miliónov korún plus ďalších 40 miliónov v hotovosti.

„Iniciatívou Majského bolo vytĺcť zo skrachovaných spoločností posledné aktíva prostredníctvom bielych koní - Pachingera a Brtvu - cez schránkové spoločnosti z daňových rajov, ktoré sa pokúšali infiltrovať do spoločností BMG a Horizont. To sa im formálne darí a celé vec sa končí sfalšovaním zmlúv a vybratím 53 miliónov korún v hotovosti,“ uviedol v minulosti pred súdom.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.