Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Deset let dlouhé pozorování. NASA vypustila fascinující video, ukazuje Slunce z nové perspektivy

Věda

  14:27
Praha - Každá vteřina zaznamenává den pohledu na střed sluneční soustavy. Z deset let dlouhého nahrávání přináší NASA unikátní video zobrazující Slunce z takové blízkosti, že lze spatřit pohybující se plazmatické částice. Právě tento pohled je běžnému oku skryt v důsledku silného záření.

Pohled NASA z dalekohledu, kterým sleduje Slunce. Venuše je nahoře patrná jako tmavý bod. foto: APČTK

Snímek zachycující unikátní pohled na Slunce je dlouhý 61 minut a vypustil jej do světa americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na začátku června. Záznam nazvaný „Deset let na Slunci“ zachycuje střed sluneční soustavy z blízkosti takové, že lze pozorovat třpytící se plazmatické částice, které se objevují na slunečním povrchu a opět mizí. V důsledku silného záření je právě tento pohled běžnému oku skryt.

Pořízení 425 milionů snímků od 11. února 2010, kdy proběhlo spuštění, odpovídá zhruba 20 milionům gigabajtů dat. Video vytvořené z vybraných 87 tisíců snímků s vysokým rozlišením pořídila pozorovací stanice „Solar Dynamics“ v časovém rozpětí od 2. června 2010 do 1. června 2020.  O píseň Solar Observer, která podkresluje video v celé jeho délce, se pak zasloužil hudebník Lars Leonhard.

Vesmírná loď Crew Dragon se vrátí nejdříve počátkem srpna, počítá NASA

Stanice proslula tím, že během svých pozorování využívá různých vlnových délek světla, které vyzdvihují detaily, jenž by jinak zůstaly skryty. Během desetiletého pozorování využila ultrafialového světla, jenž má vlnovou délku 17,1 nanometru, a právě díky němu je možné zaznamenat třpytící se plazmatické částice. 

Přestože je Slunce stěžejní pro náš život, stále existuje mnoho věcí, které o něm nevíme, včetně jeho koróny, tedy plynného obalu. Ta je běžně viditelná jen při úplném zatmění Slunce. Právě takováto pozorování, jenž kromě fascinujícího videa přinesla i informace o erupcích na povrchu Slunce, jsou pro výzkum stěžejní. Pomáhají porozumět tomu, jak Slunce funguje a jaké má dopady na celou sluneční soustavu.