Plán na jednodušší povolování staveb havaroval, vyplynulo z diskuzního setkání deníku E15

Diskuzní snídaně deníku E15 pod značkou E15 Premium na téma stavební zákon.

Diskuzní snídaně deníku E15 pod značkou E15 Premium na téma stavební zákon. Zdroj: Szkanderová Michaela

Libuše Šmuclerová, generální ředitelka Czech News Center, na diskuzní snídani deníku E15 pod značkou E15 Premium.
Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřeje Boháče chybí v českém právu na rozdíl od měst typu Berlína nebo Varšavy jednoznačné určení role starosty při výstavbě.
„Původně jsme chtěli rychlejší povolování staveb, méně administrativy, dodržování lhůt. Moc se nám to však nepovedlo,“ přiznala Marcela Pavlová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.
Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.
Diskuzní snídaně deníku E15 pod značkou E15 Premium na téma stavební zákon.
12
Fotogalerie

Z toho, jaké pravomoci při povolování staveb budou mít samosprávy a jaké státní úřady, se stalo jedno z hlavních ohnisek svárů při finalizaci příprav nového stavebního zákona. Původní záměr počítal s tím, že kompetence přejdou plně na stát. Aktuální znění návrhu počítá s kompromisním řešením pro obce. Mezi úředníky i investory to vzbuzuje poměrně velké rozpaky, jak vyplynulo z diskuze na byznys snídani deníku E15 pod značkou E15 Premium právě o stavebním zákonu.

„Už od poslední velké novely stavebního zákona jsme si slibovali urychlení přípravy a realizace staveb. Jak se nám to povedlo nebo nepovedlo, jste si udělali představu sami. Asi se nám to moc nepovedlo, “ přiznala Marcela Pavlová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj, jejíž úřad nyní připravuje nový stavební zákon.

Ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřej Boháč míní, že v českém právu chybí na rozdíl od měst typu Berlína nebo Varšavy jednoznačné určení role starosty při výstavbě. „Nesmí zasahovat do stavebních procesů, tak se to děje zákulisně,“ poznamenal. 

Developeři vyjadřují z aktuálního stavu chystané normy zklamání. „Věcný záměr  se začal drolit a míra kompromisů ze všech stran deformuje jinak velmi progresivní a ambiciózní pojetí původního znění,“ uvedl Dušan Kunovský, majitel největšího stavitele bytů Central Group.

„Opět je nejednoznačné, kdo co bude povolovat. V návrhu jsou instituty, u nichž není jasné, jak budou fungovat a zda nezpůsobí ještě větší zátěž a zdržení,“ přidává se i Jana Sečkařová, partnerka investiční skupiny Natland.

Šéf realitní části skupiny Penta Petr Palička říká, že z diskuzí o zákonu je vidět, že mezi zangažovanými stranami panují základní rozepře.  „Rozporů je tam celá řada, sám jsem zvědav, jak to vlastně skončí. Vůbec nedokážu odhadnout, jakým směrem se návrh nakonec vydá,“ řekl na akci E15 Premium. 

 „V tomto okamžiku se už asi nemůžeme bavit o novém stavebním zákonu, ale spíše jen o novelizaci a dílčích změnách,“ doplnil architekt David Wittassek ze studia Qarta architektura. 

Legislativní rada vlády nedávno zákon vládě vrátila právě kvůli nedostatkům v navrhovaném rozdělení kompetencí při povolování staveb mezi stát a obce. Legislativci chtějí rovněž dopracovat způsob ochrany veřejných zájmů či kontrolu stavebních úřadů.   

Diskusní snídaně deníku E15 pod značkou E15 Premium se konala v hotelu Four Seasons, partnery akce byly DRFG a Hlavní město Praha.