Chorvatský ministr turistiky Gari Capelli ve středu v přístavním městě Rijeka na severu Chorvatska vítal vlak s asi 500 turisty z Česka a Slovenska po celonoční jízdě z Prahy. Autobusy pak z nádraží rozvezly turisty do letovisek na pobřeží Jadranu, uvedla agentura AP s tím, že Záhřeb se snaží přilákat návštěvníky po uvolnění protinákazových opatření. Chorvatské pobřeží je přední evropskou turistickou destinací, zejména pro návštěvníky ze střední a východní Evropy, kteří k němu mají snadný přístup autem nebo vlakem.

Chorvatsko doufá, že zachrání co nejvíce z letní turistické sezóny, která byla při vypuknutí viru vážně zraněna. Hospodářství země patří k nejslabším v Evropské unii a do značné míry závisí na příjmech z cestovního ruchu, připomíná agentura. Obvykle každým létem na pobřeží Jadranu a na ostrovech pobývají miliony turistů.

"Doufáme, že se zvýší počet turistů. V současné době jich je v Chorvatsku asi 300 tisíc," řekl ministr turistiky Capelli. Dodal, že vlak z Prahy bude jezdit denně a že se na něj už prodalo okolo 30 tisíc jízdenek. To přesto, že znovu začal stoupat počet nových případů nákazy koronavirem po uvolnění protinákazových opatření po celé Evropě, připomíná AP.

Země s přibližně 4,2 miliony obyvatel od začátku pandemie zaznamenala 2831 případů a 108 úmrtí.

Soukromý vlakový dopravce RegioJet na konci června oznámil, že bude od 11. července každý den až do konce prázdnin vypravovat vlaky z Prahy přes Bratislavu na Slovensku a Lublaň ve Slovinsku do chorvatské Rijeky. Pravidelné spojení z Prahy do Chorvatska zahájil v úterý 30. června večer, až do soboty 11. července ale bude jezdit jen v úterý, v pátek a v neděli.

"Na spojích budou v provozu identické soupravy s kapacitou až 560 cestujících. V Rijece mohou cestující využít návazných autobusových spojů do přibližně třicítky nejoblíbenějších destinací na chorvatském pobřeží," uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Dosud podle něj dopravce prodal přibližně 30 tisíc jízdenek a řada spojů už je vyprodaná.

V dřívějších letech jezdily do Chorvatska také České dráhy, které zajišťovaly přímý lehátkový vůz do Splitu. V posledních letech už však nejezdil, protože se jako komerční spoj nevyplácel.