Od lístků na vlak po letecké zájezdy. Cestovka Čedok slaví sté výročí

Cestovní kancelář Čedok oslavila první červencový den sto let své existence. Od prodeje železničních jízdenek se dostala až k letenkám a exotickým zájezdům a pozici si udržela i přes několik politických režimů a ekonomických krizí.

Předchůdcem Čedoku byla Informační kancelář, kterou u příležitosti prvního výročí existence samostatného Československa založili v listopadu 1919 členové Zemského cizineckého svazu a Československých státních drah. Kancelář poskytovala informace a služby zahraničním návštěvníkům Prahy a zřídila své sídlo v pražské Hybernské ulici.

U zrodu Čedoku stáli v roce 1920 ministerský rada Ctibor Fiala a vrchní ministerský komisař ministerstva železnic Igor Geryk. Společnost byla založena Československou bankou Bohemia a zemskými cestovními svazy jako protiváha zahraniční konkurence na trhu cestovních služeb. Již ve dvacátých letech vznikl první katalog zájezdů s názvem Naše cesty a Čedok začal vydávat i cestovní šeky.

Významným zdrojem výnosů byl zpočátku prodej železničních jízdenek prodávaných zejména dělníkům cestujícím za prací do francouzských uhelných dolů a dále pak prodej lodních lístků vystěhovalcům do Ameriky. V té době byla populární především domácí turistika, výlety do hor či lázní. Populární byly i výletní zájezdy do Prahy, ze zahraničních destinací vedla Evropa, především Jugoslávie, Skandinávie a pak také Severní Afrika. Náročnější turisté často volili benátské Lido nebo ostrov Capri.

V roce 1925 Čedok ovládl trh tuzemských zájezdů, kterému dominovaly vlakové zájezdy do Krkonoš, na Štrbské Pleso a do Podkarpatské Rusi. Začal také využívat autobusy a letadla. O rok později byla poprvé použita zkratka Čedok, tedy Československá cestovní a dopravní kancelář.

Historický autokar stoleté společnosti Čedok

I přes ekonomickou krizi třicátých let Čedok rozšiřoval nabídku. V té době bylo v Československu 20 poboček a firma v roce 1936 získala statut akciové společnosti ve vlastnictví státu. V roce 1939 poskytla společnost své vlaky siru Nicholasi Wintonovi, který v předvečer vypuknutí druhé světové války transportem zachránil 669 dětí.

V období během druhé světové války ztratil Čedok pobočky v Sudetech a na Slovensku. Jediné služby, které mohl poskytovat, byly krátké výlety a dělnické rekreace. Po válce se cestovní kancelář dostala díky Benešovým dekretům pod Národní správu a začala podnikat okružní jízdy Prahou. Své autokary Čedok využil i k repatriaci lidí z koncentračních táborů a během čtyřicátých let otevřel dveře zahraniční spolupráci a vznikla pobočka v Londýně.

Historická pobočka cestovní kanceláře Čedok

Po Vítězném únoru se služby opět změnily. Společnost byla znárodněna a zájezdy byly určeny hlavně pro pracovní sílu, která chtěla regenerovat nebo pro ROH. Čedok začal kromě zájezdů poskytovat i cestovní publikace, známky či možnost cestovního spoření. Od znárodnění v roce 1948 až do roku 1989 se Čedok i přes dílčí konkurenci dalších organizací stal prakticky synonymem slova „cestovní kancelář“.

Ve druhé polovině padesátých a první polovině šedesátých let byl obnoven cestovní katalog Čedoku. Zájezdy se mohly konat pouze do povolených států, především do Maďarska, NDR či Rumunska, ale i do Sovětského svazu. Dříve tolik oblíbená Jugoslávie se navštěvovala jen minimálně.

27. listopadu 2015

Za socialismu vedl Balaton a podnikové rekreace

V letech 1966 až 1968 přišlo uvolnění. Rozvíjelo se i cestování na západ. Kromě návratu Čechoslováků do Jugoslávie, které se začalo přezdívat Slovanská riviéra, se zákazníci mohli podívat i do Rakouska či Francie.

Okupace v roce 1968 s sebou přinesla nejen omezení možných destinací, ale i práci pro Čedok navíc. V srpnu 1968 bylo totiž v zahraničí přes 20 tisíc Čechů a cestovní kancelář se starala o jejich repatriaci. Turisté opět cestovali do východních zemí a také na levné pobyty v rámci podnikové rekreace v chatách a stanech.

Mezi populární sedmdesátkové destinace patřil Balaton, Bulharsko a začala fungovat i takzvaná letadla družby do Sovětského svazu. Mezi opravdu exotické destinace se přidala Korea, Vietnam a Kuba.

Během sedmdesátých let se také více lidem zpřístupnily letní pobyty u moře. Právě v tomto období vzniká slogan „S Čedokem za hranice všedních dnů“, který se později stal marketingovým heslem. Rozšiřovaly se i letecké zájezdy, v roce 1972 podnikl Čedok svou vůbec první velkou cestu s Boeingem 747 Jumbo do indického Dillí.

Během osmdesátých let se Čedok zaměřoval na expanzi. V cestovce pracovalo okolo jednadvaceti tisíc zaměstnanců, kancelář měla 166 poboček v Československu a dvacet v cizině a ve velkém stavěla hotely. Mezi ně patří i například Hilton nebo Corinthia Tower na pražském Vyšehradě.

Nová doba a nové možnosti

S pádem železné opony po roce 1989 se Čedoku otevřely zcela nové možnosti - například cesty na Tahiti, do Izraele, Jihoafrické republiky nebo na Antarktidu - ale zároveň přibyla razantně i konkurence.

Příběhy značek: Čedok lákal na exotiku KLDR, prestiž SSSR i na levné kempy

Cestovní kancelář přicházela o zákazníky a po rozpadu Československa se Čedok rozdělil na českou kancelář a slovenskou odnož Satur.

Akciovou společností je Čedok od listopadu 1993. V roce 1995 se stala jeho většinovým vlastníkem společnost Unimex Group. Po roce 2000 prohluboval Čedok partnerství s aerolinkou Travel service a v roce 2003 koupil za deset milionů poloviční podíl v cestovní kanceláři ESO travel. O rok později zakládá dceřinou společnost Čedok Slovakia v Bratislavě.

V roce 2016 Čedok koupila polská cestovní kancelář Itaka. Čedok poté prošel řadou změn a dnes poskytuje zájezdy do více než 50 zemí světa. Tržby společnosti v roce 2018 meziročně vzrostly o 22 procent na 2,55 miliardy korun. Zisk klesl o téměř dva miliony korun na 1,2 milionu korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Parní Albatros opraví soukromá firma. Třicet let ho pak bude moci provozovat

28. března 2024  12:31

Největší z parních lokomotiv patřící Českým drahám se dočká opravy a bude opět moci na trať. Na...

Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově

28. března 2024  12:17

Po loňském spuštění tzv. redistributivní platby, tedy dotace, při které se vyplácí 3 500 Kč na...

Zemřel nobelista a průkopník behaviorální ekonomie Daniel Kahneman

28. března 2024  11:32

Ve věku 90 let zemřel izraelsko-americký psycholog Daniel Kahneman, který získal Nobelovu cenu za...

Dražší než Costa Concordia. Pojistné škody za Baltimore jdou do miliard dolarů

28. března 2024  10:58

Zřícení mostu Francise Scotta Keye v americkém Baltimoru může podle analytiků stát pojišťovny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...