Sedmdesátileté výročí zavraždění Milady Horákové znovu vytlačilo do centra pozornosti komunistickou stranu. Jednu z mála komunistických stran, která v Evropě vůbec přežila pád své zločinné totalitní vlády, aniž by se musela zásadně proměnit.

Komunisté dnes mají legální parlamentní stranu, hovoří o sobě jako o demokratech, a dokonce smluvně zajišťují fungování současné vlády Andreje Babiše. Otázka, jestli je to správné, tu ale i po třiceti letech zůstává zodpovězena nepříliš uspokojivě. Určitě pro velkou část společnosti.

Je nicméně docela možné, že než tu otázku vyřešíme, komunistická strana zmizí sama. Jakkoliv její moc roste – co volební období získává víc a víc funkcí a důležitých pozic ve vedení státu, zároveň platí, že se neustále zmenšuje. V některých měřitelných kategoriích dokonce docela velkým tempem.


Komunisté ztrácejí preference

Jedním z nejviditelnějších ukazatelů síly KSČM jsou průzkumy volebních preferencí a volební modely. A podle nich jsou komunisté rok od roku slabší a slabší. Slábnou dnes rychlostí zhruba jeden procentní bod ročně. Tímhle tempem by ze sněmovny mohli zmizet tak za jedno a půl dalšího volebního období.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se