Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Jediná žena ve vedení Adidasu končí. Rezignovala pod tlakem stížností zaměstnanců, že neřeší rasismus

Karen Parkinová foto: Adidas

Britka Karen Parkinová začínala u světového gigantu v oblasti výroby sportovního oblečení a obuvi před 23 lety. Prošla různými pozicemi, až nakonec zakotvila v řízení lidských zdrojů. Pracovala v Británii, USA a poté v hlavním stanu firmy se třemi pruhy – v německém Herzogenaurachu. Před pěti lety se stala personální ředitelkou a měla na starosti celkem 60 tisíc zaměstnanců ze všech možných koutů světa. A v roce 2017 zasedla jako jediná žena v představenstvu.
  9:26

Rezignovala poté, co se v polovině letošního června skupina zaměstnanců tmavé pleti obrátila na dozorčí radu firmy s e-mailovou žádostí, aby se prošetřila její strategie řízení lidských zdrojů s ohledem na rasovou rozdílnost. Zaměstnanci požádali také o vytvoření anonymního komunikačního kanálu, jehož prostřednictvím by mohli upozorňovat na problémy s rasismem v zaměstnání.

Mail přitom dorazil jen pár týdnů po demonstraci zaměstnanců v severoamerickém sídle společnosti v Portlandu. Ti – vyzbrojeni transparenty s nápisy Black Lives Matter (Na černých životech záleží) či Listen + Act (Poslouchejte a konejte) – obvinili nejvyšší vedení Adidasu z pěstování firemní kultury, jež umožňuje projevy rasismu a diskriminace.

„Rámus“ v Bostonu

Těmto událostem předcházely už loni stížnosti zaměstnanců. Americký deník Washington Times i německý tisk zmiňují zejména srpnové firemní setkání v závodě v americkém Bostonu. Personální ředitelka Parkinová tam tehdy veškeré podněty týkající se rasismu a diskriminace odmítla s tím, že v Adidasu nic takového vůbec neexistuje. A nakonec vše ještě zlehčila výrokem, že jde jen o „rámus“, který se navíc týká pouze Severní Ameriky.

Amerika ve válce slov. O rasismu se debatuje dlouho, řešení je stále v nedohlednu

„Její rozhodnutí opustit společnost odráží její zodpovědnost a víru v to, že nový šéf lidských zdrojů bude nejlepší cestou k rychlé změně, kterou nyní Adidas potřebuje,“ citoval Washington Times předsedu dozorčí rady Igora Landaua poté, co obdržel Parkinové rezignaci.

Ta ve svém rezignačním dopise uvedla, že ztratila důvěru zaměstnanců a že není tou správnou osobou, která by měla řídit potřebné změny. Přestože se prý plně zasazovala proti rasismu a diskriminaci, pohled zaměstnanců na její osobu se stal překážkou pro to, aby společnost mohla kráčet za tímto cílem.

Společnost Adidas v návaznosti na rezignaci Parkinové prohlásila, že do roku 2025 investuje 220 milionů dolarů (asi 5,2 miliardy korun) na podporu vymýcení rasové nerovnosti a komunit občanů s tmavou pletí. A slíbila, že nejméně 30 procent nových pozic v americkém Adidasu obsadí talentovanými Američany afrického, hispánského a latinskoamerického původu.