ODS nemá hejtmana, musíme to změnit, burcuje Fiala. A nevylučuje koalice s hnutím ANO

Předseda občanských demokratů Petr Fiala nepochybuje, že se jeho strana musí po krajských volbách vrátit na posty hejtmanů. Toho času nejsilnější pravicová strana podle něj voličům nabízí nejen kvalitní program, ale také silné kandidáty. V obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ komentuje situaci hnutí ANO v Brně, vrací se ke vzniku předvolebních koalic a kritizuje plánované navýšení schodku státního rozpočtu o 500 miliard korun. „Nechat lidem více peněz, méně přerozdělovat, snížit výdaje státu. To jsou kroky, které by pomohly nastartovat ekonomiku. Babišová vláda ji ale nenastartuje, pouze zvýší dluh,“ říká Fiala.

Na podzim nás čekají mimo jiné krajské volby. S čím do nich jako ODS jdete, jaký je váš základní cíl a programové priority?

Základní cíl je posílit v krajích, což také znamená některé kraje vést. Musím připomenout, že ODS nyní nemá ani jednoho hejtmana, což pro ni není dobré a musíme to změnit. Jsme sice součástí některých krajských koalic, ale máme pouze jednoho prvního náměstka hejtmana, což je pro stranu málo. Naší ambicí musí být některé kraje řídit, což znamená, že musíme uspět podstatně výrazněji než při minulých volbách.

Do těchto voleb jdeme s kvalitním programem a velmi silnými týmy, jejichž součástí je celá řada velmi kvalitních politiků, spousta starostů, lidí z praxe. Už několikrát jsem řekl, že máme nejsilnější kandidátky, o čemž jsem skutečně přesvědčený. Pokud jde o témata, každý kraj je pochopitelně jiný. A protože jsme strana, která je silná v regionech, respektujeme jejich odlišnosti. Necháváme také na jednotlivých lídrech a jejich týmech, aby stanovili cíle. Přesto tady je několik témat, která jdou napříč republikou.

ČSSD před volbami: únava, málo lidí, složitá výchozí pozice. Ustojí Hamáček podzimní test?

sinfin.digital