Hlavní obsah

Veganské a raw diety pro psy a kočky – majitelé netuší, jak moc svým mazlíčkům mohou škodit

Novinky, nes

O tom, že spousta chovatelů psů a koček má se svými čtyřnohými mazlíčky velice úzké pouto, není pochyb. Všechno by ale mělo mít své meze a i nad tou nejoddanější vazbou by měl vítězit selský rozum. Chovatelé, kteří jsou sami vegani nebo vitariáni, tj. nejedí potraviny živočišného původu, resp. vařené pokrmy, by možná měli uvažovat o býložravém zvířeti.

Foto: Profimedia.cz

Pouto se psem či kočkou je vhodné budovat na jiné bázi, než je společně dodržovaná veganská či vitariánská dieta.

Článek

Podle poslední studie prováděné mezi chovateli Velké Británie, Nového Zélandu, Austrálie, Kanady a USA jen 13 procent psů a jen třetina koček dostává výhradně konvenční stravu. Tím je míněna průmyslově vyráběná vlhká i suchá strava, která je tepelně či jinak upravená, aby neobsahovala zárodky bakterií a dalších škodlivých látek.

Velké množství lidí tak svým mazlíčkům dopřává stejné jídlo, jako mají oni sami, aniž by si připouštěli, že jde mnohdy o stravu, která pro ně není vůbec vhodná.  Vědci přitom varují, že tento trend kočky a psy vystavuje riziku zdravotních problémů, a dokonce infekcí, které pak mohou být přeneseny na člověka.

„Tato ,nekonvenční‘ strava může sice pomoci budovat pouto mezi domácím mazlíčkem a jeho majitelem, ovšem může také zakládat na zdravotní problémy zvířete,“ cituje deník Telegraph varování doktorky Sarah Doddové z veterinární fakulty při Guelphské univerzitě v kanadském Ontariu.

„Domácí syrová strava představuje riziko infekce kvůli absenci chemického nebo tepelného zpracování, jež zabíjí potenciálně škodlivé bakterie, a působí jako možný rezervoár mikrobů odolných vůči antibiotikům. Ty pak mohou být přeneseny na lidi,“ upozorňuje Doddová.

Zjištění vědců bylo publikováno v časopise Vet Record. Studie vychází z více než 3100 odpovědí získaných od majitelů domácích zvířat z výše uvedených zemí.

Anketa

Čím krmíte psa/kočku?
Speciální kupovanou stravou
61,3 %
Doma připravenou stravou
4,6 %
Půl na půl
12,2 %
Veganskou či vitariánskou stravou
2,7 %
Čistě syrovým masem plus dalšími důležitými složkami
10,6 %
Nemáme ani psa, ani kočku
8,6 %
Celkem hlasovalo 1205 čtenářů.

Slovníček pojmů

Veganská strava - obsahuje pouze potraviny rostlinného původu, tedy ovoce, zeleninu, obiloviny, ořechy a další semena.

Raw strava (vitariánství) - mírně ohřáté (do 43 °C), usušené, naklíčené, čerstvě pomleté, rozmixované, odšťavněné, nastrouhané nebo nakrájené potraviny, jako jsou ovoce, zelenina, semena, ořechy, med, luštěniny, obiloviny, mořské řasy, nepražené kakao, bylinky, koření, kokosové mléko a za studena lisované oleje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám