CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

02. 07. 2020

1 komentář

Subjekty:

Zelený restart pro světovou ekonomiku

 

V boji proti covidu-19 už vidíme světlé zítřky a nejlepším způsobem, jak vzdát hold milionům těch, kdo upřednostnili dobro společnosti před svým vlastním, je postarat se o zdravější, odolnější a udržitelnější budoucnost. K tomu je třeba znovu nastartovat ekonomiku s ohledem na životní prostředí.

Loading



 

Společně s mnoha dalšími firmami z oblasti energetiky, financí a občanské společnosti se připojujeme ke Komisi pro energetický přechod (ETC) a chceme se zasadit o to, aby se finanční pomoc investovala do přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku s nulovými čistými emisemi.

Oživení ekonomik po celém světě je obrovská výzva, zároveň ale i historická příležitost. Snaze o nalezení nejkratší cesty k opětovnému růstu se stěží vyhneme. To by ale mohlo vyústit v krátkodobé investice do odvětví s velkou uhlíkovou stopou, obzvláště v rozvíjejících se trzích. Dosažení cílů Pařížské dohody o klimatu by se tak na míle vzdálilo a v budoucnu bychom mohli čelit mnohem horší klimatické krizi.

Když namísto toho s rozmyslem investujeme biliony dolarů, které vlády po celém světě slíbily k oživení ekonomik, a urychlíme přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku, můžeme si vybrat vlastní budoucnost – tu s dlouhodobě udržitelným růstem.

Máme nyní možnost ve velkém financovat pokrok v oblasti environmentálních technologií a pokrýt velké počáteční náklady, které jsou potřeba, aby se z využívání obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkových energií stal standard. Tím vybudujeme i odolnější světovou ekonomiku, protože nebudeme tolik vystaveni dopadům klimatické změny. Posílení odolnosti vůči budoucím šokům by mělo být hlavní prioritou v našich plánech k oživení ekonomiky.

REKLAMA

To, co nyní popisuji, nelze brát na lehkou váhu. HSBC se rozhodla využít své velikosti, rozsáhlé sítě a vlivu, aby hrála vedoucí roli při vytváření udržitelnějšího a inkluzivnějšího ekonomického růstu. Přestože ještě nemáme všechny odpovědi pro vytvoření hmatatelného plánu, víme, že zatím jediným způsobem, jak nejlépe přispět, je říci: „Počítejte s námi.“

Plně podporujeme sedm priorit vytyčených ETC k začlenění přechodu na větší udržitelnost do plánů oživení ekonomiky. Jsme také přesvědčeni, že nejefektivnější cestou, jak podpořit zelenější ekonomiku, je výrazně snížit náklady na financování projektů zaměřujících se na životní prostředí. K tomu patří i zaměření se na investice do systémů obnovitelné energie, zelené infrastruktury a inovací aktivit, které vytvářejí méně emisí.

Uvědomujeme si i důležitost podpory snížení emisí v těžkém průmyslu a odvětvích s vyšší uhlíkovou stopou bez zbytečné destabilizace. V souladu s prioritami ETC jsme se tedy rozhodli směrovat naše síly k podpoře a urychlení přechodu k systému snížených emisí v těžkém průmyslu, jako např. automobilovém či fosilním.

Budeme spolupracovat s vládami a dalšími bankami, abychom společně vybrali nejvýhodnější způsob, jak oživení ekonomiky směrovat k přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku, a nabídneme dotované financování k urychlení této změny.

REKLAMA

Využijeme našich nástrojů globálního obchodu a dodavatelských řetězců k usnadnění investic do udržitelných projektů a pomůžeme postavit místní finanční centra s důrazem na udržitelné financování. Na rozvíjejících se trzích, u kterých bude tento přechod nejsložitější, se zaměříme na oblasti s nejvyšším přínosem. Našim klientům pomůžeme vytyčit cestu k jejich vlastnímu přechodu na nižší emise nebo identifikovat udržitelné investiční příležitosti za atraktivní ceny.

Chceme také, aby nás lidé viděli jako zprostředkovatele jejich vlastních příspěvků k této změně. Podpoříme zotavení firem a jednotlivců a budeme i nadále hledat nové způsoby, jak našim zákazníkům pomoci zvyšovat jejich majetek a blahobyt, zatímco jejich peníze budou pracovat na budování zelenější budoucnosti.

Covid-19 si vybral vysokou daň, ale poskytl nám šanci zastavit se a zvážit dostupné možnosti. Naše budoucí sociální a ekonomické blaho závisí na zdravém životním prostředí, což vyžaduje značné investice a dlouhodobou perspektivu. V bankovnictví zvažujeme riziko a výnos. Tato investice nabízí podle mě výnos naprosto zásadní: čistší, spravedlivější, prosperující a udržitelnější budoucnost.

Daniel Klier, ředitel udržitelného financování, HSBC

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    3 července, 2020

    Komunisti taky chtěli poroučet větru a dešti. A máme to tady zase. 🙁

    Odpovědět