Hlavní obsah

Všechny nové hry pro PlayStation 4 poběží i na pětce

Novinky, abr

PlayStation 5 by se měl na pultech obchodů objevit až krátce před Vánocemi. Již nyní je zřejmé, že her bude v době premiéry více než dost. Sony totiž bude nabízet u nově vydaných titulů zpětnou kompatibilitu, jak upozornil server Eurogamer.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Zpětná kompatibilita se vztahuje na všechny hry, které budou vydány po 13. červenci. To jinými slovy znamená, že tituly schválené po zmiňovaném datu musí fungovat nejen na aktuálně nabízeném PlayStationu 4, ale také na nové pětce.

Důležité je v tomto případě slovíčko „schválené“. Červencové datum se bere jako zlomové pouze v souvislosti se schvalovacím procesem. Pokud prošel tedy nějaký titul schvalovacím procesem už před 13. červencem a bude vydán až po tomto datu, nemusí zpětnou kompatibilitu nabízet.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Lze nicméně předpokládat, že drtivá většina her vydaná během léta a podzimu bude fungovat na čtyřce i PlayStationu 5. Hráči budou mít na obou platformách zajištěnou také podporu a vydávání všech případných aktualizací a oprav.

Her by tedy mělo být pro PlayStation 5 v době jeho vydání více než dost.

Nová pětka nabídne v první řadě výrazně vyšší výkon, který bude stačit na bezproblémové hraní v rozlišení 4K. Přinese také zbrusu nový vzhled, který rozdělil hráče na dva nesmiřitelné tábory – jedněm se líbí a považují jej za moderní, druzí si z něj utahují. [celá zpráva]

PlayStation 4 nabízeli za dva tisíce. Dav vzal obchod útokem

Hardware

Vylepšený ovladač s novými funkcemi

Konzole od Sony dostane také zbrusu nový ovladač, jmenuje se DualSense. Ten se bude snažit zapojit do hry další smysl, a to konkrétně hmat. Gamepad by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce.

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Přesnou cenu ani datum uvedení na trh Sony zatím oficiálně neuvedlo. Na pultech obchodů by se nicméně konzole podle neoficiálních informací měla objevit v půlce listopadu. Ceny by se měly lišit podle provedení. Klasický PlayStation 5 bude údajně stát 499 eur (13 300 Kč). Verze bez optické mechaniky bude levnější, případní zájemci za ni zaplatí 399 eur, tedy v přepočtu 10 650 Kč.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5 se bude nabízet s mechanikou i bez.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám