Tvrzení, že Peroutka je autorem článku "Hitler je gentleman" bylo podle soudu nepravdivé. "Pro odvolací soud je jednoznačné, že je to výrok, který je objektivně způsobilý neoprávněně zasáhnout do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky. Jestliže je takový výrok někomu připisován, není to spravedlivé, není to férové, je to dehonestující a Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit," konstatoval podle České televize předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad. 

Další výroky však odvolací senát označil za hodnotící soudy, na něž měl prezident kvůli svobodě slova nárok. Kaslová, která od státu požaduje omluvu za všechny pronesené výroky, se proto obrátí i na Nejvyšší soud. "Samozřejmě si můžu říkat, že je fajn, že jsme částečně uspěli. Ale je to jenom částečně, proto se dovoláme. Samozřejmě jsem trochu naštvaná, ale jak čas běží, tak si zvykám a ta naštvanost je rozložená, ale ty pocity jsou stejné," reagovala na rozhodnutí soudu Kaslová. 

Prezident Miloš Zeman (vlevo) vystoupil 30. června 2020 s projevem na oslavě při příležitosti 244. výročí Dne nezávislosti USA, kterou uspořádal ve své pražské rezidenci americký velvyslanec v ČR Stephen King (vpravo)
Na černošských životech záleží: Zeman označil heslo demonstrantů za rasistické

Obvodní soud pro Prahu 1 dal v říjnu loňského roku ministerstvu za pravdu v tom, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem. Zákon o odpovědnosti státu za škodu totiž obecně definuje nesprávný úřední postup jako porušení pravidel předepsaných právními normami, přičemž prezidentský projev podle soudu neupravují žádné hmotněprávní ani procesní předpisy.

Kaslová však spatřovala nesprávný úřední postup v tom, že Zeman pronesl nepravdivé výroky. Podle soudu ale neunesla důkazní břemeno, protože neuvedla, jaké konkrétní zákonné ustanovení tím prezident porušil. Nyní však pražský měský soud rozhodl v ve prospěch Kaslové a státu uhradit náklady vynaložené na soudní řízení nakonec nemusí. 

Hitler je gentleman

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem "Hitler je gentleman". Zároveň mu přisoudil výrok "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Později na tiskové konferenci tvrdil, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje. Ukázalo se také, že autorem citátu o vlcích je Jan Stránský.

Odposlouchávací zařízení StB ukryté v aktovce, vystavené v Českém centru v Moskvě v roce 2003
Před 75 lety vznikla StB. Seznam jejích mučících technik byl děsivý a obrovský

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo. Nevedl se tak spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

"Domnívám se, že i prezident republiky je vázán Ústavou ČR a občanským zákoníkem. Pokud ústava říká, že musí být šetřena osobnostní práva fyzických osob a prezident republiky do osobnostních práv fyzické osoby při svém veřejném projevu zasáhne, je to bezesporu špatný úřední výkon," reagoval tehdy na verdikt právník Kaslové František Vyskočil.