Hlavní obsah

SpaceX vypustila do kosmu nejnovější americký vojenský GPS satelit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska vyslala v úterý 30. června na oběžnou dráhu nový GPS (globální polohový systém) satelit. Stalo se tak po více než dvouměsíčním zpoždění způsobeném pandemií nového typu koronaviru. Podle agentury AP má jít o nejpřesnější zařízení tohoto navigačního systému.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: SpaceX vynesla do kosmu nejnovětší vojenský GPS satelitVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Družici vyvinutou pro vojenské účely na zemskou orbitu dopravila raketa Falcon 9, která zdárně odstartovala z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral.

Přistání prvního raketového stupně na plošině v Atlantiku.

Zcela nový první vzletový raketový stupeň několik minut po startu dosedl na autonomní plovoucí přistávací plošinu Just Read the Instructions, která nově operuje v Atlantském oceánu. Raketový stupeň má být schopen i dalších použití.

Nedlouho poté došlo k potvrzení nasazení aparátu jménem GPS III Space Vehicle 03 na jeho příslušnou oběžnou dráhu.

Souhvězdí GPS družic

Samotný start byl původně naplánován na duben, ale nově zformovaná ozbrojená síla USA jménem Vesmírné síly Spojených států amerických jej cíleně odložila kvůli obávám o zdraví a bezpečnost personálu v souvislosti s šířením onemocnění covid-19.

GPS, Glonass a další. Jak fungují navigační systémy

Internet a PC

Jedná se o třetí ze série těch nejpokročilejších GPS satelitů a připojuje se k „souhvězdí“ dřívějších celkem 31 těchto GPS kosmických plavidel na oběžné dráze Země, které patří Spojeným státům.

Čína úspěšně vyslala poslední satelit navigačního systému Pej-tou

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám