Ukrajinská centrálna banka musí zostať nezávislá aj po zmene vo vedení

Ukrajinská centrálna banka si musí udržať svoju nezávislosť aj v nasledujúcom období. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) v reakcii na nečakanú rezignáciu guvernéra Národnej banky Ukrajiny (NBU) Jakiva Smolija. Ten oznámil svoju rezignáciu v stredu (1. 7.), pričom ako dôvod uviedol "systematický politický nátlak", ktorý mu "neumožňuje adekvátne si plniť povinnosti guvernéra".

Ako uviedol hovorca MMF, ktorého citovala agentúra Reuters, "pod vedením Jakiva Smolija urobila Ukrajina významný krok smerom k dosiahnutiu cenovej stability, čo jasne demonštruje, že nezávislá centrálna banka je kľúčovým prvkom súčasnej makroekonomickej politiky". Dodal, že aj preto je nezávislosť NBU jednou z hlavných podmienok programu MMF na podporu ukrajinskej ekonomiky a v tomto trende musí centrálna banka pokračovať aj po nástupe nového guvernéra.
MMF začiatkom júna schválil dohodu o poskytnutí úveru Ukrajine v hodnote 5 miliárd USD (4,46 miliardy eur) na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou nového koronavírusu. V prvej fáze už uvoľnil 2,1 miliardy USD.
V reakcii na rezignáciu Smolija analytici uviedli, že jeho odchod by mohol úverový program MMF pozastaviť. Smolij bol finančníkmi a investormi uznávaný a za jeho vedenia bola centrálna banka považovaná za nezávislú.

Súvisiace články

Aktuálne správy